Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Ovo će mnogima značiti – Google sada omogućava da provjerite koje aplikacije dijele vaše podatke

Google Play Store sada dobija novu značajku privatnosti koja će od razvojnih programera aplikacija tražiti da otkriju više informacija o tome kako prikupljaju i dijele korisničke podatke.

Korisnici Google Play Storea imat će sada dostupan novi odjeljak Sigurnost podataka koji će biti dodan za aplikacije. Ovaj odjeljak uključuje informacije o tome kako aplikacija pohranjuje korisničke podatke i dijeli li ih sa trećim stranama.

Google je ovaj novi odjeljak najprije planirao dodati u drugom mjesecu ove godine, no to se nije desilo. Ipak, ova opcija sada se postepeno uvodi u Google Play Store, a proces bi trebao završiti za nekoliko sedmica. U međuvremenu, programeri imaju 12 sedmica da se prilagode ovim pravilima i dostave informacije o sigurnosti podataka koje se odnose na njihove aplikacije.

Iako Google neće moći natjerati programere aplikacija da budu iskreni prilikom davanja informacija o načinju dijeljenja podataka, ovo bi ipak moglo pomoći korisnicima i Google-u da programere aplikacija smatra odgovornim ako se u određenom trenutku ispostavi da informacije ne odgovaraju činjeničnom stanju.

Ipak, sigurno je da će programeri aplikacija osjetiti veći pritisak od strane Google-a i ovo je jedan od prvih koraka koji bi trebao ovu tematiku usmjeriti na pravi smjer. Ovo je svakako dosta bolji način nego koji ima npr. Galaxy Store, koji ne dijeli mnogo, ili čak nikakve informacije o načinu na koji aplikacije koriste korisničke podatke.

Značajka je danas počela postepeno stizati na Google Play Store i krajnji rok za programere da se prilagode njoj bit će 20.07.2022. godine, kada će sve aplikacije morati imati ove informacije.

Kako vi brinete o privatnosti na internetu?

Bajtbox