Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Honor prvi u Kini po broju prodatih telefona! – Xiaomi pada…

Iza nas je prvo tromjesečje 2022. godine. Jučer smo prenijeli Samsungov izvještaj o poslovanju u ovom periodu godine. Danas je poznati Canalys objavio detalje o kineskom tržištu pametnih telefona u ovom periodu.

Prije svega, iz Canalysa navode da je kinesko tržište pametnih telefona zabilježilo pad prodaje za 18% u odnosu na prvo tromjesečje 2021. godine, no da to nije iznenađenje.

Fokusirajući se na pojedinačne proizvođače pametnih telefona, Canalys izvještava da je Honor postao najveći kineski brend po prvi put svojoj kratkoj povijesti. Naime, oni izvještavaju da je Honor u prvom tromjesečju ove godine na domaćem tržištu prodao oko 15 miliona pametnih telefona od ukupno 75,6 miliona, što je dovoljno za 20% udjela u prodaji pametnih telefona u Kini. Ovaj je broj gotovo trostruko veći od onoga koji je postigao prije godinu dana.

I Appleove isporuke pametnih telefona u Kini su porasle u odnosu na isti period prošle godine, te kompanija zajedno sa Oppo-om dijeli drugo mjesto sa 18% udjela. No, za razliku od Applea i Honora, Oppo je zabilježio godišnji pad prodaje. Naime, kineska kompanija je prošle godine u istom periodu prodala 21 milion telefona, dok je ove godine taj broj iznosio 13,9 miliona, što je značajan pad. Čini se da je znatan broj Oppo-ovih korisnika prešao na Honor.

Još veći pad doživio je Vivo. Ova je kompanija u prvom tromjesečju prošle godine bila prva sa 21,6 miliona prodatih telefona, dok je ove godine u istom periodu prodala 12,2 miliona telefona, što je pad na četvrto mjesto.

Pad prodaje doživio je i Xiaomi, koji je ove godine u prva tri mjeseca prodao 10,6 miliona telefona, što je gotovo 3 miliona manje nego prošle godine. Xiaomi se našao na petom mjestu.

Bajtbox