Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Članovi Nadzornog odbora Ginexa uz obezbjeđenje napustili zgradu, nisu proveli odluku Vlade FBiH

Nadzorni odbor kompanije UNIS Ginex večeras je izdao obavijest da se odgađa postupanje prema današnjoj odluci Vlade FBiH o davanju prethodne saglasnosti Nadzornom odboru za donošenje odluke o razrješenju dužnosti članova uprave Društva, dok se ne obave razgovori sa sindikatom i Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije, a s ciljem postizanja kompromisa.

Takođe, iz istog razloga, odgođeno je i postupanje prema odluci Vlade FBiH za davanje prethodne saglasnosti Nadzornom odboru privrednog društva UNIS Ginex, za imenovanje vršilaca dužnosti članova Uprave društva, koja je takođe donesena na jučerašnjoj sjednici.

U obavijesti koju je radnicima saopćila direktorica Munevera Fočo, navedeno je da se razgovori očekuju krajem sljedeće sedmice.

Radnici koji i dalje protestuju u krugu kompanije pozdravili su ovaj potez, ali ne odustaju od zahtjeva za poništenje odluke o smjeni uprave na čelu sa direktoricom Muneverom Fočo.

Članovi Nadzornog odbora su uz intervenciju obezbjeđenja, večeras kasno uspjeli napustiti zgradu uprave..

Odluku o smjeni rukovodstva na čelu sa direktoricom Muneverom Fočokoju koju je jučer potvrdila Vlada FBiH dočekali su burnim reakcijama, a od Nadzornog odbora i dalje zahtijevaju povlačenje odluke, a u suprotnom prijete potpunom blokadom grada.

Podršku uposlenicima ovog privrednog giganta daju i građani Goražda koji su i sinoć stigli u krug preduzeća.

Vlada Federacije BiH je jučer na hitnoj, telefonskoj sjednici, donijela odluku kojom daje prethodnu saglasnost Nadzornom odboru privrednog društva UNIS “GINEX” d.d. Goražde za donošenje odluke o razrješenju dužnosti članova Uprave togprivrednog društva, prije isteka mandata na koji su imenovani, i to direktora društva Munevere Fočo, izvršnog direktora za ekonomiku, marketing i komercijalne poslove Admina Pešteka i izvršnog direktora za proizvodnju Hasana Tafru.

Donesena je i odluka kojom se daje prethodna saglasnost Nadzornom odboru privrednog društva UNIS “GINEX” d.d. Goražde za imenovanje vršilaca dužnosti članova Uprave tog privrednog društva, do okončanja konkursne procedure, a najduže na vremenski period do dvanaest mjeseci, i to Hasana Tafre za vršioca dužnosti direktora društva, Admina Pešteka za vršioca dužnosti izvršnog direktora za ekonomiku, marketing i komercijalne poslove i Hajdara Drlje za vršioca dužnosti izvršnog direktora za proizvodnju.

Protesti radnika Ginexa traju od popodnevnih sati kada je i obustavljena proizvodnja.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1628534950941-0’); });

Vijest Članovi Nadzornog odbora Ginexa uz obezbjeđenje napustili zgradu, nisu proveli odluku Vlade FBiH se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus