Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

6G će biti svemirski brod za 5G – Već za 4 godine mogli bi vidjeti 6G prototipe

Iako kod nas 5G mreža još uvijek nije stigla, u velikom dijelu svijeta ona je postala standard. Države širom svijeta uspostavile su 5G i proizvođači pametnih telefona u sve većoj mjeri proizvode samo telefone sa 5G podrškom. No, sada kada je već ta tehnologija usvojena, fokus se prebacuje na ono što slijedi nakon 5G – 6G. Kakva je trenutna situacija u pogledu 6G mreže?

U usporedbi sa 5G mrežom, 6G performanse trebale bi uključivati brzinu prijenosa od 1 Tbps i navodi se da 6G mreža ima za cilj pružiti 50 puta veće brzine prijenosa podataka, a da će se kašnjenje smanjiti za 10 puta.

Iz Samsunga su objavili jedan zanimljiv grafikon koji prikazuje usporedbu između 5G-a (svjetloplava boja) i ciljeva koje ima 6G mreža (plava).

Naravno, zajedno s velikim tehnološkim kompanijama, države će raditi na uspostavi i razvoju 6G mreža, te tako južnokorejska vlada ima interes da bude glavni igrač u sljedećoj eri mobilnih mreža. Iz južnokorejske vlade su se tako oglasili da će fokus vlade, u pogledu ekonomskog rasta, biti usmjeren non-memory čipovie futurističke automobile, biotehnologiju i zdravstvo, te nakon toga će se fokus prebaciti na 6G mrežu, odbranu i zrakoplovstvo, naprednu nuklearnu elektranu itd.

Iz južnokorejske vlade su naveli da do 2026. godine računaju da će imati spremne 6G prototipe, kako bi tehnologija bila spremna za komercijalizaciju krajem 2029. godine i početkom 2030. godine. Južnokorejska vlada će, naveli su, uložiti velike napore kako bi se to desilo što prije.

Ostalo je još puno posla, no čini se da situacija sa 6G-om brzo napreduje.

Bajtbox