Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Xiaomi ukida softversku podršku za još neke telefone

Xiaomijeva softverska politika definitivno nije među najboljim u Android svijetu. Samsung se na ovom polju u posljednje 2-3 godine pozicionirao kao daleko najbolji, dok ostali poprilično zaostaju. Isti je slučaj i sa Xiaomijem. No, od Xiaomija se očekuje da popravi svoj softverski odjel. Naročito se to odnosi na MIUI, Xiaomijevu verziju korisničkog interfejsa, koja ni dan danas nije ni blizu npr. Samsungovom One UI. Xiaomi je, doduše, produžio softversku podršku za neke svoje telefone visoke klase, no neki su i odsječeni od budućih nadogradnji. Sada je toj listi Xiaomi navodno dodao još neke telefone.

Redmi Note linija najpopularnija je Xiaomijeva linija pametnih telefona. Ipak, neki su uređaji iz ove linije došli do kraja puta, kada je riječ o softverskoj podršci. Xiaomiui sada prenosi da je kineska kompanija odlučila još tri telefona odsjeći od softverske podrške.

Riječ je o Redmi Note 7, Redmi Note 7 Pro i Redmi Go telefonima. Redmi Note 7 i Redmi Note 7 Pro predstavljeni su 2019. godine sa Androidom 9 Pie i MIUI 10 i telefoni su dobili jednu veliku Android nadogradnju i to onu na Android 10. S druge strane, dobili su dvije velike MIUI nadogradnje – MIUI 11 i MIUI 12, dok su trenutno na međuverziji MIUI 12.5. I dok su se neki nadali da bi telefon možda mogao dobiti MIUI 13 u budućnosti, sada saznajemo da se to neće desiti.

Redmi Note 7 Pro

S druge strane, Redmi Go predstavljen je sa Androidom 8 Oreo i MIUI 10, no ovaj telefon nije dobio niti jednu veliku nadogradnju, nego je dobivao samo sigurnosne nadogradnje. No, ni njih više neće primati.

Na kraju treba naglasiti da Xiaomi još zvanično nije ova tri telefona stavio na listu onih koji su odsječeni od budućih nadogradnji, ali to bi se trebalo desiti uskoro. Listu pogledajte OVDJE.

Bajtbox