Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Ovaj začin spriječava nadutost

Raste na području od istočnog Mediterana do Azije, a posebno u Indiji koja je njegov najveći proizvođač. Kumin je nezaobilazni dio indijskih karija i brojnih drugih međunarodnih jela.

Tačnije, u kulinarstvu se koriste sjemenke kumina koje imaju pikantan sladak ukus sa tragovima gorčine, a koji je vrlo sličan anisu. Kumin je i vrlo jak začin, pa ga koristite u umjerenim količinama.

U bliskoistočnoj kuhinji kumin se dodaje u sva jela sa pasuljem i leblebijom. Glavni razlog? Sprečava nadutost i gasove izazvane konzumacijom ovih mahunarki. Veče prije termičke obrade treba potopiti pasulj, a potom dodati malo kumina kod kuvanja.

Ako imate problema s nadutošću i gasovima, možete isprobati i tehniku žvakanja prstohvata sjemenki kumina nekoliko puta dnevno uz prethodnu konsultaciju sa ljekarom.

Neka istraživanja su pokazala da sjemenke kumina stabilizuju crijevnu floru i mogu pomoći u liječenju gastrointestinalnih poremećaja, sprečavaju rast loših, i podstiču rast dobrih bakterija.

Kumin – Dnevno.hr

Kumin se na tržištu može naći u specijalizovanim prodavnicama začina ili zdrave hrane u obliku sjemenki ili praha, piše B92.