Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Mogli bi čitati sve naše poruke – Novi prijedlog EU-e mnogi nazivaju katastrofalnim

Evropska komisija predložila je, po mnogima kontroverznu, novu regulativu koja bi zahtijevala od aplikacija za razmjenu poruka da selektivno skeniraju privatne poruke korisnika, a sve to u potrazi za materijalom o seksualnom zlostavljanju djece (CSAM) na ovim aplikacijama. Prijedlog je sličan onome kojeg je iznio Apple prošle godine, no ovaj bi, čini se, mogao jednostavno zadirati u svačije poruke.

Nacrt nove uredbe procurio je u medijima ranije ove sedmice, ali stručnjaci za privatnost su ga najoštrije osudili. Tako je profesor kriptografije Matthew Green, na svom Twitter profilu napisao da je “ovaj dokument najstrašnija stvar koju sam ikada vidio”. On je dodao da ovaj dokument predstavlja “najsofisticiraniju mašineriju masovnog nadzora ljudi na svijetu, ne računajući Kinu i bivši SSSR.”

Jan Penfrat iz grupe za zagovaranje digitalnih prava (EDRi) također je izrazio zabrinutost, te je naveo da ovaj dokument izgleda “kao sramotan zakon o nadzoru, koji nije prikladan bilo kakvoj demokratiji na svijetu.”

Ovaj dokument tako predlaže razne načine kako bi se došlo do onih koji seksualno zlostavljaju djecu na internetu, no obuhvata i niz kontroverznih mjera, koje apsolutno zadiru u privatnost svakog čovjeka koji koristi internet.

Najekstremnije obaveze odnosile bi se na aplikacije za razmjenu poruka, kao što su WhatsApp, Signal i Messenger. Tako bi nadležna tijela država članica EU mogla jednostavnim nalogom zatražiti skeniranje određenih poruka korisnika, kako bi tražili materijal o seksualnom zlostavljanju djece. No, pored tih, naravno da bi nadležna tijela došla i u priliku da jednostavno dobiju pristup svim porukama određenog korisnika, što je apsolutno zadiranje u privatnost.

Apple je prošle godine, nakon niza kritika, povukao svoj prijedlog, dok je EU sada spremna na još ekstremniji prijedlog. Kritičari navode da bi, ako se ovaj prijedlog usvoji, nadležna tijela država članica EU mogla dobiti slobodan pristup najintimnijim stvarima korisnika, uz jednostavni nalog.

Kritičari dodaju da bi ovaj prijedlog mogao ozbiljno ili čak potpuno uništiti end-to-end enkripciju. Naveli su da bi ovaj prijedlog, ako postane zakon, mogao biti prava katastrofa za privatnost korisnika ne samo u EU, već i u cijelom svijetu, jer bi sigurno najprije autoritarne države posegle za istim zakonom.

Bajtbox