Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Je li ovo telefon s najboljim kamerama na svijetu, ali i s previsokom cijenom? – Sony Xperia 1 IV je tu!

Novi flagship iz ponude japanske kompanije Sony predstavljen je danas. Riječ je o nasljedniku Xperije 1 III, koji nosi naziv Sony Xperia 1 IV. Sony navodi da telefon donosi revolucionaran sistem kamera. Čime se još može pohvaliti Xperia 1 IV i koja je cijena telefona?

Najveći fokus, kao i kod dosadašnjih flagship telefona, Sony je dao kamerama. Tako je ovaj telefon preuzeo neke karakteristike Xperije Pro i Pro-I, te uz adekvatno korištenje, Sony navodi da kamere ovog telefona lahko mogu dati profesionalne fotografije.

Najveći napredak u odnosu na prethodnika jeste što ovaj telefon ima telefoto kameru sa promjenjivom žarišnom duljinom, koja se može prebacivati između 85 mm i 125 mm. To znači od 3.5-5x optičkog povećanja, što je veliki napredak u odnosu na telefoto kameru na Xperiji 1 III. Ovaj senzor je veličine 1/3,5” i stiže sa OIS i AF podrškom.

Sony Xperia 1 IV cijena specifikacije

Ostala dva senzora kamere su glavni i ultraširoki, oba od po 12 MP. Glavni senzor je veličine 1/1,7” sa OIS podrškom. Ultraširoki senzor je veličine 1/2,5” sa podrškom za autofokus. Telefon ima standardne okidače za fotografije na okviru.

Sve tri kamere mogu snimati 4K videozapise pri 120 sličica u sekundi i donose Optical SteadyShot, FlawlessEye, Eye AF i još mnogo drugih korisnih značajki.

Poboljšana je i prednja kamera, koja sada ima senzor od 12 MP, veličine 1/2,9” i riječ je o novom ExmorRS senzoru. I prednja kamera podržava snimanje 4K videozapisa, ali pri 30 sličica u sekundi i nema autofokus.

Pored kamera, telefon se i u ostalim segmentima može pohvaliti impresivnim specifikacijama. Tako posjeduje 4K AMOLED ekran dijagonale 6,5”, koji je navodno za 50% svjetliji od onog na prethodniku. Stopa osvježavanja ekrana je 120 Hz.

Sony je povećao i kapacitet baterije u odnosu na prethodnika, te tako Xperia 1 IV ima bateriju od 5000 mAh s podrškom za brzo punjenje od 30 W. Ovaj će punjač napuniti telefon za pola sata do 50%. Ove godine Sony je odlučio izbaciti punjač iz kutije s telefonom. Naveli su da je to dio njihove politike “Road to Zero”. No, Sony s telefonom ne isporučuje čak ni USB-C kabl.

https://www.gsmarena.com/sony_xperia_1_iv_unveiled_with_continuous_zoom_camera_sd_8_gen_1_bigger_battery-news-54253.php

Za razliku od punjača, kojeg već neko vrijeme nema ni kod konkurenata s telefonom, Sony je Xperiju 1 IV opremio 3.5 mm priključkom za slušalice, što je potez za pohvalu.

Telefon pokreće Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, uparen sa 12 GB RAM-a i 256 GB interne memorije, dok je na nekim tržištima dostupan i u verziji sa 512 GB. Još jedan potez za pohvalu je i taj što telefon ima utor za microSD kartice.

Telefon ima Gorilla Glass Victus zaštitu s obje strane, kao i IP68 certifikat.

Cijena Sony Xperia 1 IV je 1400 EUR. To je 100 EUR više od prethodnika. Kakvi su vaši komentari na ovaj telefon?

Bajtbox