Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Stižu li Samsungovi električni automobili? – Samsung navodno donio odluku…

Električni automobili već su na Zapadu doživjeli veliku popularnost i imaju sigurnu budućnost. Već veliki broj proizvođača automobila uveliko se fokusira na proizvodnju električnih automobila. No, ne samo oni, već su se za proizvodnju električnih automobila odučile i druge kompanije koje ne proizvode automobile. Tako Huawei već ima par modela, Xiaomi je na dobrom putu, navodno i Apple radi na električnom automobilu. Šta je sa Samsungom?

U jednom trenutku pojavile su se glasine da bi Samsung mogao ući na tržište električnih automobila i proizvoditi vlastite automobile ove vrste. Samsungovi razni odjeli već isporučuju komponente nekim od vodećih proizvođača električnih automobila, tako da u tom smislu, za južnokorejsku kompaniju to ne bi bio problem.

Međutim, čini se da je Samsung odlučio da neće proizvoditi električne automobile. Korea Times citira dvojicu neimenovanih visokih rukovodilaca u Samsungu, koji su direktno uključeni u ovu odluku, da Samsung neće proizvoditi električne automobile.

Kao glavne razloge naveli su da je navodno Samsung uvjeren da njegovi napori u tom segmentu neće donijeti održivu dobit, te da kompanija, kao dobavljač komponenti za proizvođače električnih automobila, želi da izbjegne bilo kakve potencijalne sukobe s tim klijentima.

Kako se Samsungovo poslovanje s pametnim telefonima suočava s oštrom konkurencijom i padom profita, Samsung se u posljednje vrijeme sve više oslanja na poslovanje s komponentama, kako bi ostvario veću dobit. Tako južnokorejska kompanija isporučuje čipove za autonomnu vožnju, module kamere, baterije, OLED ekrane itd. Među Samsungovim klijentima nalaze se velike svjetske kompanije, kao što su Tesla, BMW, Audi i drugi.

Iz Samsunga očito smatraju da će ostvariti više profita tako što će jednostavno ostati dobavljači komponenti za proizvođače električnih automobila, umjesto da prave vlastite.

Bajtbox