Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Tek za 3 godine Galaxy S serija mogla bi dobiti prilagođeni čip

Samsung već dugi niz godina svoju Galaxy S seriju visoke klase isporučuje u dvije verzije čipa – Exynos i Snapdragon. Čini se da i među Samsungovim fanovima Exynos nije naročito popularan, pa tako ni ove godine, kada je Samsung predstavio Exynos 2200 za Galaxy S22 trojac. Prije nekog vremena pojavile su se informacije da bi Samsung mogao proizvesti prilagođeni čip za buduće Galaxy S uređaje. Sada dobijamo još detalja na tu temu.

Jučer se pojavila jedna zanimljiva glasina koja kaže da će Samsung dizajnirati vlastiti prilagođeni čip za Samsung Galaxy S seriju 2025. godine. Ako se Samsung nastavi držati istog koncepta imenovanja telefona, to bi značilo da bi Galaxy S25 serija mogla dobiti ekskluzivni čip prilagođen samo Galaxy S25 modele.

Inews 24 i poznati leaker Ice Universe sugerišu na ovaj mogući rasplet situacije, nakon što navodno Samsungovi rukovodioci nisu zadovoljni aferom GOS na Galaxy S22 seriji, ali i nedovoljno dobro napravljenim Snapdragon 8 Gen 1 i Exynos 2200 čipovima, koji imaju problema sa upravljanjem toplote.

Stoga navodno Samsung planira novi pristup na ovom polju, koji bi bio sličan onome koji Apple ima sa svojom A-serijom čipova napravljenim samo za iPhone uređaje. To bi značilo da će čipovi biti znatno optimizovaniji za telefone, jer svake godine bi se zapravo desilo da Samsung pravi jedan čip godišnje samo za tri telefona (zavisno od broja članova Galaxy S serije).

Ako je suditi po ovim informacijama, Samsung će i sljedeće dvije Galaxy S serije predstaviti sa Exynos i Snapdragon čipovima, ali možda i MediaTek-ovim. dok ćemo tek 2025. godine dobiti prilagođeni čip za Galaxy S telefone. Što se tiče nadolazećih Samsungovih uređaja visoke klase, vrijedi spomenuti da su se nedavno pojavile informacije da bi Samsungovi uređaji visoke klase uskoro mogli biti pogonjeni MediaTek čipovima. Samsung trenutno koristi MediaTekove čipove na nekim telefonima iz Galaxy A serije i to onim koji pripadaju kategoriji jeftinih. No, navodno bi Samsung mogao napraviti veliki potez i svoje buduće uređaje visoke klase, pored Exynosa i Snapdragona, opremiti i MediaTekovim čipovima.

Bajtbox