Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

ATP bez milosti sankcionisao Wimbledon: Bodovi sa slavnog turnira će biti obrisani!

[ad_1]

Wimbledno je nedavno odlučio da ne dozvoli ove godine učešće ruskim i bjeloruskim teniserima, što je izazvalo buru reakcija u svijetu sporta.

Mnogi su osudili potez rukovodstva slavnog turnira, koji važi i za najprestižniji na svijetu, a danas je ATP donio odluku da sankcioniše Wimbledon!

Naime, u ATP-u su odlučili da ove godine uopće ne računaju bodove koje igrači osvoje na kultnom turniru! Dakle, bodovi s Wimbledona biće obrisani i igrači neće moći napredovati, a ni nazadovati na listi nakon ovog Grand Slama.

Sposobnost igrača bilo koje nacionalnosti da učestvuju na turnirima na osnovu zasluga i bez diskriminacije je fundamentalna za našu turneju. Odluka Wimbledona da zabrani ruskim i bjeloruskim igračima da se takmiče u Velikoj Britaniji ovog ljeta podriva ovaj princip i integritet sistema ATP rangiranja. Također, nije u skladu sa našim sporazumom o rangiranju. U odsustvu promjene okolnosti, sa velikim žaljenjem ne vidimo drugu opciju osim da uklonimo bodove sa ATP rang liste sa Wimbledona za 2022. Naša pravila i sporazumi postoje da bi zaštitili prava igrača u cjelini”, saopćeno je na zvaničnoj stranici ATP.

Jednostrane odluke ove prirode, ako se ne adresiraju, predstavljaju štetan presedan za ostatak Toura. Diskriminacija prema pojedinačnim turnirima jednostavno nije održiva na turneji koja funkcioniše u više od 30 zemalja”, dodaje se u saopćenju.

Wimbledon se igra od 27. juna do 10. jula.

SCsport.ba