Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Apple premješta proizvodnju van Kine?

Apple razmatra polako razdjeliti svoju proizvodnju u zemlje poput Indije i Vijetnama. Tvrtka, koja je sve više ovisila o kineskim pogonima kao što su Foxconn, Pegatron, itd., za proizvodnju svog raznolikog portfelja, odlučila je napraviti ovaj pomak u razdoblju nakon pandemije.

Apple je svojim proizvodnim partnerima naložio da izvedu više NPI (Uvođenje novog proizvoda), što je preliminarna faza rada u masovnoj proizvodnji u kojoj izvođači prevode nacrte proizvoda i prototipove u precizan plan proizvodnje izvan Kine, bar ako je vjerovati izvješću od Wall Street Journala.

Tvrtka je već neko vrijeme razmišljala o ovoj geografskoj promjeni, ali pandemija je predstavljala prepreku. Nedavni događaji u Šangaju koji su doveli do daljnjih striktnih karantina pojačali su odlučnost za raspodjelom proizvodnje. Drugi razlog za ovaj potez su sve veće napetosti između odnosa SAD-a i Kine te ograničenja putovanja između dviju zemalja.

Indija i Vijetnam se smatraju glavnim alternativama Kini. Te zemlje već čine mali dio Appleove globalne proizvodnje. Foxconn, Appleov proizvodni partner, već je postavio pogone u Indiji kako bi pomogao u proizvodnji iPhonea za indijsko tržište. Apple sada razgovara sa svojim raznim dobavljačima o uspostavi proizvodnih središta u Indiji.

Međutim, Kina će i dalje biti najistaknutije proizvodno središte za Apple zbog različitih čimbenika kao što su dobro obučena radna snaga, niski troškovi rada u odnosu na SAD i duboka mreža dobavljača dijelova koje je teško ponovno stvoriti drugdje bez godina truda.

Prijelaz na alternativna proizvodna čvorišta bit će spor i služit će kao proizvodno središte za nove kategorije proizvoda kao što su AR naočale.

Dakle, Apple vjerojatno neće otvarati nove proizvodne pogone u Kini, nego će proizvodnju preseliti u neke od spomenutih zemalja.

Bajtbox