Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Istraživanje otkrilo kada je najlakše hakovati iPhone

Mnogi potrošači smatraju iPhone jednim od najsigurnijih pametnih telefona na svijetu, no čini se da je ovaj Appleov najpopularniji proizvod poprilično sklon hakovanju i to posebno u jednoj situaciji.

Prema jednom istraživanju Tehničkog univerziteta u Darmstadtu, iPhone uređaji su najpogodniji za hakovanje onda kada su isključeni. Osnovni razlog za to je način na koji telefon upravlja svojim različitim tehnologijama bežičnog umrežavanja. Kada je iPhone isključen, većina bežičnih čipova, kao što su NFC (Near Filed Communications), UWB (Ultra Wideband) i Bluetooth i dalje rade neprekidno. Naravno, u osnovi ovo ima svoju svrhu i prednosti, no s druge strane, ima i nedostatke.

Apple nudi funkciju Find My Network na svojim različitim proizvodima. Ova funkcija u osnovi pomaže lociranju proizvoda kada su izgubljeni ili čak ukradeni. Također, ovo omogućava pristup stavkama kao što su kreditne kartice, digitalni ključevi itd. Ali nažalost, ova funkcija je zapravo mač sa dvije oštrice, navodi se u istraživačkom izvještaju. Naime, ovi bežični čipovi imaju direktan pristup sigurnosnim elementima. Drugim riječima, hakeri bi ih potencijalno mogli iskoristiti za instaliranje zlonamjernog softvera na iPhoneu, čak i kada je telefon isključen, odnosno kada iOS ne radi.

Ovi bežični čipovi ostaju aktivni u načinu rada niske potrošnje (LPM). Međutim, ova LPM podrška je implementirana na hardverskom nivou, što znači da se ne može jednostavno popraviti putem OTA ažuriranja softvera.

Istraživači su izvršili sigurnosnu analizu LPM funkciju na iOS-u 15 i otkrili da Bluetooth LPM firmver može biti modifikovan za pokretanje zlonamjernog softvera na iPhoneu. Ovo dalje omogućava hakerima da imaju pristup na nivou sistema za praćenje nečije lokacije ili za pokretanje novih funkcija na telefonu.

Srećom za mnoge, ovo uglavnom ima uticaj na jailbreak iPhone uređaje.

Bajtbox