Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Xiaomi ozbiljno prijeti Appleu u Evropi! – Samsung i dalje dominira…

Isporuka pametnih telefona na Starom kontinentu u prvom kvartalu ove godine opala je za 10% u odnosu na isti period prošle godine. Na vrhu nije bilo većih promjena, no Xiaomi ozbiljni prijeti Appleu.

Tokom prvog kvartala 2022. godine na Starom kontinentu prodato je 41,7 miliona pametnih telefona, što je čak 5 miliona manje nego prošle godine u istom periodu. Najviše telefona u prvom kvartalu tekuće godine u Evropi prodao je Samsung. Južnokorejska kompanija je u pomenutom periodu isporučila 14,6 miliona telefona, što je 2 miliona manje nego u prvom kvartalu 2021. godine.

Na drugom mjestu našao se američki tehnološki gigant Apple. Kompanija iz Cupertina u ovom periodu je prodala gotovo 9 miliona telefona, dok se na trećem mjestu našao kineski Xiaomi sa 8,2 miliona. Iza Xiaomija slijede Realme i Oppo.

Kada govorimo o postocima, Samsung je imao udio od 35%, Apple udio od 21%, dok je Xiaomi imao udio od 20%. Xiaomi se tako veoma približio Appleu na drugom mjestu i bit će zanimljivo vidjeti kako će izgledati ovaj poredak na kraju drugog kvartala ove godine.

Svoje prvo mjesto Samsung, prije svega, može pripisati uređajima niže i srednje klase, te oporavljenom lancu opskrbe. Apple je u prvom kvartalu ove godine zabilježio veliku potražnju za modelima iz aktuelne iPhone 13 serije, a velika potražnja traje još od predstavljanja telefona u jesen prošle godine, te Apple u tom smislu ima razloga za zadovoljstvo.

Xiaomi najviše zasluga duguje Redmi Note 11 seriji, koja bi zapravo mogla biti jedna od popularnijih mid-range serija ove godine.

Canalys prenosi da je prodaja u Evropi opala najviše zbog slabe potražnje u Ukrajini i Rusiji, gdje su isporuke pale za 51%, odnosno 31%.

Bajtbox