Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Masimo Savić: “Pjevao sam pjesme koje su me pogađale, svakoj sam se predao”

Jedan od omiljenih regionalnih umjetnika, Massimo Savić, izazvao je veliko interesovanje među beograđanima i, sudeći po posljednjim informacijama, rasprodao oba koncerta na Kalemegdanu u klubu Summer Stage Bitefartcafea.
Već više od 40 godina, Massimo je prisutan na našoj muzičkoj sceni. Sve je počelo sa hitom “Sjaj u tami” i radom u bendu Dorian Gray. Povodom aktuelne turneje, lajv albuma i pomenutih koncerata razgovarali smo sa njim muzici, trendovima, publici i pjesmama.

U vašoj prirodi je da težite savršenstvu. Jednom ste mi prilikom rekli da je to zato što je – muzika savršenstvo. Koliko ste tom savršenstvu bliži danas nego prije (recimo) deset godina?

Možda sam bliži, ali uvijek ostaje taj prostor koji želim popuniti. Ta razlika je između onoga što imam i što želim postići.

Da li ste mogli da pretpostavite da će albumi „Vještina“ ostaviti toliki trag u vašoj diskografiji?

Nisam očekivao. Uživao sam radeći na tom albumu. Birati pjesme. Tu mi je Šajeta puno pomogao. Nisam ni slutio da će to biti jedna odskočna daska u mojoj karijeri. Danas mi se ta priča čini nestvarnom. Svaku obradu koju sam radio znam u dušu. Znam zašto sam je odabrao, znam kada je i kako napisana i znam šta s njom želim reći. Ona je tokom tog izvođenja – moja. Pjevao sam pjesme koje su me manje ili više pogađale, ali svaku sam osjetio, svakoj sam se predao. Pjesme su priče, iskustva, emocije, i ako se ne pronalazim u njima, ne mogu ih ni pjevati.

Prethodna turneja nosila je naziv „Vještina Butique“, možete li našim čitaocima pojasniti njeno značenje i koja je bila inicijalna ideja?

Turneja koju smo prošli – „Vještina Boutique“ okupila je tri izvrsna umjetnika – Elvisa Stanića, Henryja Radanovića i Ivu Popeskića. Dakle, četiri muzičara na sceni i „Vještina“. U tom malom sastavu, donijeli smo meni najdraže pjesme s oba „Vještina“ albuma, i neke moje omiljene pjesme.

S obzirom da ste autorske albume objavljivali svake druge godine, napravili ste za vas neobično dugačku pauzu s obzirom da je izdanje „Sada“ objavljeno 2018. godine. Da li radite na novim pjesmama?

Radim na novim pjesmama, ali nekako i ja slijedim ove moderne trendove gdje se prepuštam jednom po jednom singlu. Veseli me da mogu najaviti i novu pjesmu već početkom juna.

Kako autor, u moru sopstvenih kreacija, prepozna/osjeti pjesmu koja njemu pripada?

Sve je u emociji. Kada se emocije poklope, kada osjetite pesmu u sebi, ona je vaša.

Sviraćete dvije večeri na klubu Summer Stage Bitefartcafea, da li pripremate različite programe i šta biste u vezi sa tim poručili fanovima u Beogradu?

Veselim se već tradicionalnom dolasku u Beograd i odličnim koncertima na Letnjoj sceni Bitefartcafea. Repertoar je meni vrlo važna stvar i ne volim ga otkrivati, ali obećavam vam vrhunsko muziciranje i presjek svih pjesama koje su obilježile moju karijeru.

(express/alo)

Express