Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

NIJEMCI HRANU PLAĆAJU JEFTINIJE OD BOSANACA: TAMOŠNJI PENZIONER IMA PENZIJU DUPLO VEĆU OD BH. PROSJEČNE PLATE

Mnogi Bosanci i Hercegovci se iznenade cijenama prehrambenih proizvoda u Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednoj od ekonomski najrazvijenijih zemalja Evrope i svijeta cijene hrane čestu su niže nego one u Bosni i Hercegovini, što je, uzmemo li u obzir njemački standard življenja, itekako nelogično.

Poskupljenja namirnica u BiH sve teže podnose penzioneri, budući da su cijene hljeba, ulja, mlijeka, mesa i ostalih osnovnih potrepština rapidno skočile u odnosu na isti period prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako penzioner u Njemačkoj nakon 45 godina rada ima penziju od oko 1.500 eura. Penzioner u BiH dobije, u prosjeku, nešto više od 220 eura.

To je čak duplo više od prosječne bh. plate, koja je u prvom kvartalu ove godine iznosila 1.092 KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena ulja u Munchenu je 1,79 eura (3,51 KM). Cijelo pile košta (na akciji) 3,99 eura (oko 7,82 KM). Puter košta oko 2,26 eura (oko 4,49 KM).

Pored hrane građani skuplje plaćaju grijanje i gorivo, a poskupljenja će se prema najavama ekonomskih stručnjaka nastaviti, dok istovremeno čekamo reakciju nadležnih institucija na ublažavanju i smanjenju posljedica vala poskupljenja.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

Hayat