Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Xiaomi 12X počeo primati Android 12 nadogradnju

Android 12 već je dugo vremena tu i čini se da je Samsung, naravno pored Google-a, najbrži u nadogradnji svojih telefona na Android 12. Xiaomi je sa ovom verzijom poprilično zakasnio u odnosu na ranije godine i u odnosu na konkurente. Dokaz tome je i Xiaomi 12X, koji tek sada prima Android 12 nadogradnju na globalnim tržištima.

Xiaomi je najprije, bez nekog velikog razloga, Xiaomi 12X predstavio na globalnom tržištu u trećem mjesecu ove godine sa Androidom 11, dok su Xiaomi 12 i Xiaomi 12 Pro isporučeni sa Androidom 12. Xiaomi 12X nije klasični flagship, no telefon posjeduje većinu istih specifikacija kao i Xiaomi 12, ali i u odjelu softvera je “oštećen” u odnosu na njega.

Sada ovaj telefon napokon prima Android 12 nadogradnju. Xiaomiui prenosi da Android 12 nadogradnja za Xiaomi 12X stiže sa brojem firmvera V13.0.1.0.SLDMIXM i teška je 3,1 GB. Pored Androida 12, nadogradnja uključuje i sigurnosnu zakrpu za četvrti mjesec 2022. godine, iako smo već na samom kraju petog mjeseca. Ova sigurnosna zakrpa sadrži sedam sigurnosnih poboljšanja za Android Framework.

Podsjetit ćemo, Xiaomi 12X predstavljen je zajedno sa Xiaomijem 12 i Xiaomijem 12 Pro, s tim što 12X stiže kao pristupačnija verzija flagship telefona. Xiaomi 12X pogonjen je Qualcommovim Snapdragon 870 čipom, što je druga razlika (pored verzije Androida) i nazadovanje u odnosu na obični Xiaomi 12. Treća razlika je što ovaj telefon nema podršku za bežično i reverzibilno punjenje, a četvrta razlika, najmanje bitna, jeste ta da telefon nema CyberFocus tehnologiju kamera koju posjeduju Xiaomi 12 i Xiaomi 12 Pro. Ostatak specifikacija je identičan kao kod običnog Xiaomija 12.

Na zadnjoj strani Xiaomi 12X posjeduje glavni Sony IMX766 senzor kamere od 50 MP, ultraširoki senzor od 13 MP i makro senzor od 5 MP. U izrezu s kamerama nalazi se i dvostruki LED blic. Sve detalje o Xiaomiju 12X pročitajte OVDJE.

Bajtbox