Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Samsung konačno prestaje s proizvodnjom LCD panela

Još početkom 2020. godine pojavila se informacija da će kompanija Samsung, tačnije njegova podružnica Samsung Display, ugasiti svoje poslovanje sa LCD ekranima do kraja 2020. godine. Međutim, to se nije desilo, ali sada je, čini se, konačno došlo vrijeme da Samsung Display prestane s proizvodnjom LCD ekrana.

Iako je 2020. godine najavljivano da bi Samsung Display trebao prestati proizvoditi LCD ekrane, porast potražnje za LCD ekranima nakon pandemije virusa COVID-19 natjerao je južnokorejsku kompaniju da preispita svoju odluku. I prošle godine se pojavila slična informacija, no i od toga na kraju nije bilo ništa. Međutim, sada stižu izvještaji da je Samsung ove godine konačno spreman da ugasi proizvodnju LCD ekrana.

Proizvodnja LCD panela nije u skladu sa dugoročnom vizijom poslovanja kompanije Samsung Display, navodi se u jednom izvještaju. Primjera radi, Samsung je prošlog mjeseca jednu tvornicu LCD panela pretvorio u tvornicu OLED panela.

Pozivajući se na izvore iz lokalne industrije, korejski mediji sada izvještavaju da je Samsung Display konačno odlučio prestati s proizvodnjom LCD panela i to će se navodno desiti sljedećeg mjeseca.

Navodno Samsung više nema namjeru da se takmiči na tržištu kojim dominiraju jeftini LCD paneli kineske i tajvanske konkurencije. Navodno je ova odluka donijeta početkom ove godine jer pad cijena LCD panela sprječava Samsung da nastavi proizvodnju.

Samsung Electronics je zapravo nekada bio najveći kupac LCD panela od Samsung Displaya, no sada se i Samsung sve više odlučuje za LCD panele kineskih i tajvanskih proizvođača, jer su znatno jeftiniji.

Samsung Display će se sada isključivo fokusirati na proizvodnju Quantum Dot i OLED panela, a očekuje se da će zaposleni koji su radili na proizvodnji LCD panela biti prebačeni u QD ogranak.

Bajtbox