Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Ove tvrtke najbolje plaćaju svoje zaposlenike

Analiza razina plaća u tvrtkama S&P 500 pokazuje da je Apple prošle godine povećao plaću radnika za 18%, što je znatno više od većine ostalih u indeksu.

WSJ je proveo analizu koja se prvenstveno fokusira na prosječnu plaću u svakoj tvrtki. Otkriva da je srednja plaća u Appleu 2021. bila 68.254 dolara – što je 18% više u odnosu na 2020. godinu. No Apple nije ni blizu vrha ove liste.

Medijan je jedan od tri načina na koje se prosjeci mogu izračunati (srednja vrijednost, medijan i mod). Ako biste koristili srednju vrijednost, onda bi to bilo iskrivljeno zbog vrlo visokih plaća isplaćenih najvišim rukovoditeljima. Medijan je srednja točka svih plaća rangiranih od niske do visoke, što je realniji vodič.

Međutim, treba napomenuti da su Appleove brojke također iskrivljene zbog razlike između plaća u maloprodaji i korporacijama. Prosjek na maloprodajnoj strani bit će znatno niži, dok će kod poduzeća biti daleko veći.

Tvrtka kao što je Alphabet (matična tvrtka Googlea), nasuprot tome, imat će relativno malo nisko plaćenih radnika da bi snizili medijan – pogotovo zato što se sitni poslovi obično predaju vanjskim poduzećima.

Ipak, najveća prosječna plaća zabilježena je u Alphabet (Google) i Meta (Facebook) od gotovo 300 000 američkih dolara.

Jedna od drugih zanimljivih statistika je omjer plaća generalnog direktora. To se izračunava dijeljenjem godišnje naknade izvršnog direktora s medijanom plaće zaposlenika i koristi se kao opći vodič za pravednost strukture plaća tvrtke. Appleov omjer je posebno loš, 1.447 – ali to ne čudi s obzirom na bonuse koje je Cook zaradio u odnosu na veliku radnu snagu u maloprodaji. Imamo zanimljiv članak o tome, ako Vas zanima više detalja.

Međutim, proizvođač iPhonea sada je pod sve većim pritiskom da poboljša plaće, beneficije i radne uvjete svog maloprodajnog osoblja.

Bajtbox