Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Gotovo je sigurno – iPhone će morati koristiti USB-C

EU pokušava navesti proizvođače pametnih telefona i druge prijenosne elektronike da standardiziraju zajednički priključak za punjač još od microUSB dana. Na kraju se većina industrije smjestila na USB-C, osim jedne crne ovce – Applea. Apple se već godinama bori protiv standardizacije, ali bitka bi mogla završiti samo nekoliko dana.

Očekuje se da će zastupnici EU-a i predstavnici zemalja EU-a konačnu odluku donijeti 7. lipnja (utorak), javlja Reuters. Upućeni kažu da će pametni telefoni, tableti i bežične slušalice morati koristiti USB-C priključak za punjenje. Imajte na umu da se radi o portu na samom uređaju, rupa u osiguranju adaptera više se neće primjenjivati.

Neke odluke tek trebaju biti dovršene – određeni zastupnici traže da se i prijenosna računala uvrste u propise. Mnoga prijenosna računala već koriste USB-C, ali ima dosta onih koji još uvijek koriste i druge priključke za punjenje. Ovaj bi zahtjev utjecao na određene proizvođače (ironično, ne na Apple), pa postoji protivljenje.

Sljedeća bitka bit će oko bežičnog punjenja – EU bi mogla zahtijevati podršku za zajednički standard do 2025. Međutim, neke zemlje i Komisija EU traže dulje prijelazno razdoblje “iz tehničkih razloga”. U svakom slučaju, nije jasno koja pravila EU ima na umu. Ovih dana većina telefona koji podržavaju bežično punjenje mogu se vratiti na Qi (ali radije koriste bržu vlasničku tehnologiju).

Analitičari već izvještavaju da je Apple započeo testiranje iPhonea s USB-C- om, koji bi trebali izaći 2023. (ovogodišnji modeli će se držati Lightninga). Neka izvješća tvrde da Apple također priprema adapter koji će omogućiti potrošačima da nastave koristiti svoje stare Lightning dodatke s nadolazećim iPhone-ima s USB-C pakiranjem.

To bi se moglo prodavati zasebno, ali malo je vjerojatno da će biti uključeno u maloprodajni paket – iPhone 5 nije došao s 30-pin na Lightning adapter, na primjer.

Bajtbox