Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Identificirano pet žrtava proteklog rata, porodice potvrdile identitet

Pet žrtava proteklog rata identifikovano je ove sedmice u prostorijama Komemorativnog centra u Tuzli i Centra za obdukciju i identifikaciju u Goraždu.

U Tuzli su identifikovane tri žrtve proteklog rata. Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene tokom 1992. i 1993. godine na području Srebrenice, Bijeljine i Brčkog.

Sve ove žrtve najprije su identifikovane putem DNK metode, da bi članovi njihovih porodica i zvanično potvrdile taj identitet.

Tako je identifikovan Jusufović (Omera) Enver, rođen 1947. godine u Foči. On je ubijen 1992. godine u mjestu Skelani, na području općine Srebrenica. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2006. godine iz masovne grobnice koja je otkrivena u Seklanima.

Identifikovan je i Ibričić (Vejsila) Izet, rođen 1954. godine u mjestu Hadrovci, općina Kotor Varoš. Nestao je 1993. godine u Bijeljini, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na muslimanskom mezarju Plakuša, 2021. godine.

Porodica je potvrdila i identitet Beširević (Age) Seada, rođenog 1934. godine u mjestu Puračić. On je nastradao u Brčkom tokom 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su prošle godine na lokalitetu muslimanskog mezarja Ivici u Brčkom.

U Centru za obdukciju i identifikaciju u Goraždu identifikovani su i rođaci Mandžo (Šerifa) Asim (rođen 1927.) i Mandžo (Halima) Vehbija (rođen 1932.) iz Mijakovića kod Foče. Oni su ubijeni u Foči 1992. godine, njihovi posmrtni ostaci su  pronađeni prilikom ekshumacije na lokalitetu Dragojevića buk tokom 2018. godine.

Vijest Identificirano pet žrtava proteklog rata, porodice potvrdile identitet se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus