Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Od idućega tjedna gorivo znatno skuplje

Tijekom idućega tjedna doći će do dodatnog povećanja cijena naftnih derivata na benzinskim crpkama širom Bosne i Hercegovine, jer su nabavne cijene goriva veće u prosjeku za oko 20 feninga, potvrđeno je “Nezavisnim novinama”.

Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Gospodarskoj komori Republike Srpske, istaknuo je da će idućeg tjedna doći do rasta cijena goriva na svim benzinskim crpkama u RS.

“Rast cijena će biti u prosjeku za šest do devet feninga za dizel i benzin sa tendencijom još većeg rasta. Trenutne cijene na pumpama u Srpskoj su za litar dizela od 3,18 do 3,25 KM, a za benzin od 3,09 do 3,19 KM”, naveo je Trišić za “Nezavisne”.

Istaknuo je da su ulazne cijene naftnih derivata značajno porasle zadnjih dana.

“Nabavne cijene za litar goriva su veće u prosjeku za oko 20 feninga”, naglasio je Trišić.

Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnim derivatima pri Gospodarskoj komori FBiH, rekao je da slijedi povećanje cijena goriva u Bosni i Hercegovine, ali da će benzinske crpke to raditi selektivno i to ovisi od njihove potrošnje.

“Od prošlog mjeseca do sada nabavna cijena goriva veća je za 20 feninga i sukcesivno, kako budu dolazile nove isporuke goriva, tako će ići i nove cijene”, kazao je Bošković.

Na pitanje hoće li doći do viših cijena goriva tijekom idućega tjedna, Bošković odgovara da sve ovisi od toga kada će crpke početi koristiti naftne derivate nabavljene po novim, višim cijenama.

“Benzinske crpke će povećavati cijene selektivno i to sve ovisi od njihove potrošnje, jer je ograničena marža na 25 feninga. Nekada benzinska crpka troši cisternu mjesečno, a nekad je potroši za tri dana. Sve ovisi od toga kada će se potrošiti gorivo koje je nabavljeno po starim cijenama”, objašnjava Bošković.

Centralna.ba