Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Apple ovo nije otkrio – iOS 16 donosi još jednu bitnu funkciju za povezivanje

Prije dva dana Apple je održao svoj godišnji WWDC na kojemu je predstavio mnoštvo novih stvari. Svakako da je najzanimljivija nova verzija operativnog sistema za iPhone – iOS 16. Apple je na predstavljanju otkrio glavne funkcije kojima se može pohvaliti iOS 16, kao i popis iPhonea koji će dobiti iOS 16. Međutim, američka kompanija ipak nije otkrila baš sve detalje o novoj verziji OS-a za iPhone.

Naime, jedna od novina koju donosi iOS 16, a koju Apple nije spomenuo prije dva dana na predstavljanju, jeste izvorna podrška za Nintendo Switch Joy Cons i Nintendo Pro Controller, tj. uređaje s iOS-om 16 bit će moguće povezati sa Nintendo Switch Joy Cons i Nintendo Pro Controller.

Joy Cons su kontrolori koji se spajaju na Nintendo Switch ručnu konzolu i mogu se koristiti na više načina. Programer aplikacije Riles je na svom Twitter profilu podijelio informaciju da iOS 16 podržava dva Joy Cons-a putem Bluetootha.

Appleov inženjer Nat Brown potvrdio je da je moguće upariti dva Joy Con kontrolora i prebacivati se između korištenja oba ili korištenja jednog pritiskom i držanjem tipke Capture i Home na bilo kojom Joy Cons-u.

S obzirom na to da je iOS 16 trenutno još u fazi razvoja, postoje greške u cijelom sistemu, pa su tako neki korisnici već prijavili greške koje se pojavljuju prilikom prebacivanja između pojedinačnih i kombinovanih Joy Cons-a.

Kada je riječ o samom iOS-u 16, najveće promjene donio je izgled zaključanog ekrana, koji je zapravo potpuno redizajniran. Iako se očekivalo da će iOS 16 donijeti i AOD podršku (Always On Display), to se ipak nije desilo, ali navodi se da će AOD podrška biti dostupna za iPhone uređaje sljedeće generacije, odnosno iPhone 14 seriju, koja će stići na jesen ove godine.


Bajtbox