Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Sportske igre mladih: Očekuje se više od 1.000 učesnika u Banovićima

[ad_1]

U prostorijama Općine Banovići održana je press konferencija povodom najave 12. Plazma Sportskih igara mladih, Dana Sporta i koncerta Crvene Jabuke. Više od 1.000 najavljenih mališana iz svih osnovnih škola sa područja Općine Banovići, imat će priliku, 17. juna od 10 sati, uživati u polusatnom zabavnom programu te takmičenjima između dvije vatre i atletici. Prilikom samog otvaranja biće svečano zapaljen i plamen Igara koji označava i početak takmičenja ali ujedno svrstava Općinu Banovići u SIM gradove sporta u regiji za 2022. godinu.

Pod pokroviteljstvom Općine Banovići, a kao poklon svim mladim ljudima i građanima Banovića isti dan, pod u 21h biće održani koncert Crvene jabuke.

„Bitno nam je da napravimo čvrstu vezu između najmlađih učenika, nastavnika i roditelja sa lokalnom zajednicom kroz organizaciju ovog događaja. Ovaj događaj je prilika da se na regionalnom nivou putem medija i na druge načine promovišu sportske, kulturne, historijske, privredne i druge društvene vrijednosti naše Općine. Godine postojanja, regionalne kompanije koje prate projekat te pokroviteljstvo UEFA-e i FIDE kao i regionalna rasprostranjenost Sportskih igara mladih pokazuju veličinu projekta i drago mi je da smo uspjeli ostvariti ovu saradnju“ istakao je načelnik Općine Banovići, dr. Bego Gutić.

Press konferenciji su prisustvovali i predsjednik Saveza Udruženja građana sportskih klubova te predsjednik Školskog sportskog saveza Općine Banovići.

Zadovoljstvo mi je što ćemo kroz ovaj projekat imati priliku najmlađima pokazati bitnost zdravog načina života i sve ljepote koje sport nosi“, izjavio je Sead Talović, predsjednik Saveza udruženja građana sportskih klubova.

Sportske igre mladih se, pored Bosne i Hercegovine već 25. godina održavaju u Hrvatskoj te 8. godina u Srbiji.

Sve vrijednosti koje Igre mladih promovišu, Školski sportski savez u Općini Banovići se trudi realizovati na lokalnom nivou i drago nam je što imamo priliku biti suorganizatori kada je u pitanju ovako veliki regionalni projekat“ kazao je Hasanbegović Said, predsjednik školskog sportskog saveza Općine Banovići.

Regionalna takmičenja Igara će se održati 18.6. u Sportskoj dvorani i poligonu OŠ „Grivice“, a riječ je takmičenjima u nogometu, košarci i odbojci. Nakon regionalnih i polufinalnih turnira slijedi Veliko finalno takmičenje koje će se održati u Sarajevo početkom jula, a svi pobjednici finala, predstavljat će našu državu na Međunarodnom takmičenju Igara u Splitu te se boriti za titulu najboljih u regiji za 2022. godinu. Prošlogodišnja ekipa koja je predstavljala BiH u nogometu bila je ekipa „Kost i koža“ iz Banovića koja je bila na Međunarodnom finalu u Splitu osvojila drugo mjesto i srebrnu medalju Coca-Cola Cup-a u Splitu.

SCsport.ba