Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Za program ruralnog razvoja u BPK ove godine 60.000 KM

[ad_1]

Iz budžeta Ministarstva za privredu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, za program ruralnog razvoja bit će izdvojeno 60.000 KM.

Resorni ministar Haris Salković napominje da je završena  procedura odabira korisnika, a nakon što je i kantonalna Vlada usvojila odluku, uskoro se očekuje i isplata sredstava.

“Sredstva za  ruralni razvoj smo ove godine podijelili na dva dijela  i  oko 50 posto sredstava, odnosno  30.000 KM dodijelit ćemo fizičkim licima, odnosno registrovanim  poljoprivrednim gazdinstvima  koja planiraju manje investicije u poljoprivrednu opremu.  Možda je rijetkost, ali su svi korisnici koji su aplicirali, a koji ispunjavaju uslove u smislu da nemaju dugovanja po osnovu poreza, dobili određen dio sredstava, a to je ukupno 31 korisnik”, precizirao je Salković.

Dodao je da je dio sredstava dodijeljen  i lokalnim zajednicama za sanaciju ruralne infrastrukture kao i lovačkim i sportsko -ribolovnim udruženjima za očuvanje autohtonih životinjskih vrsta.

”Općine  Foča i Pale u FBiH i Grad Goražde aplicirali su sa četiri projekta gdje smo podržali najviše sanaciju nekategorisanih puteva, te  jedan projekat sanacije ulične rasvjete u naselju Filipovići , općina Foča u FBiH. Dio sredstava odlučili smo investirati u udruženja  ribolovaca i lovaca koja su našoj nadležnosti , pa je sredstva dobilo svih šest udruženja, po dva u sve tri lokalne zajednice, ribolovci za poribljavanje autohtonih vrsta pastrmke, a lovci će sredstva iskoristiti za obnovu zečije divljači”, naglasio je ministar za privredu BPK Goražde.

Business Magazine