Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Sok od celera : Ovo su 3 zdravstvene dobrobiti

Sok od celera, napitak koji se dobiva cijeđenjem ovog povrća, doživio je porast popularnosti zbog svojih potencijalnih zdravstvenih prednosti. Iako se sastoji prvenstveno od vode, sok od celera također sadrži malo proteina, masti, ugljikohidrata, vlakana i šećera. Stručnjaci za prehranu ukazuju na nekoliko mogućih prednosti ovog napitka, prenosi Index.hr. Sok od celera potencijalno pruža određene zdravstvene prednosti. Međutim, važno je napomenuti da su “istraživanja specifičnih dobrobiti i ishoda soka od celera iznimno ograničena i/ili provedena na životinjama”, napominje dijetetičarka i nutricionistica Monique Richard za Forbes.
1. Može poboljšati probavu i zdravlje crijeva Sok od celera koristan je za probavu i zdravlje crijeva. “Cijeđenje celera mehanički će razgraditi njegova netopiva vlakna, što je korisno za probavu, pravilnost crijeva i čišćenje našeg probavnog trakta, kao i za hranjenje dobrih bakterija u našim crijevima”, kaže Richard. “Neprocijeđeni sok od celera također može pomoći u pravilnoj funkciji probavnog trakta”, objašnjava dijetetičarka Allison Tepper,piše
Tvornica2. Mogući antioksidativni i protuupalni učinci Celer sadrži antioksidativne spojeve koji neutraliziraju slobodne radikale u tijelu, čime se smanjuje rizik od razvoja kroničnih bolesti, navodi Richard. Fitokemikalije u soku od celera mogu imati protuupalne učinke, pridonoseći općem zdravlju.
3. Mogućnost regulacije krvnog tlaka Tepper napominje da neka istraživanja sugeriraju kako sok od celera može pomoći u regulaciji visokog krvnog tlaka. Studija iz 2021. pokazala je pozitivnu promjenu krvnog tlaka nakon što je 74-godišnji muškarac s poviješću hipertenzije konzumirao sok od celera na dnevnoj bazi tijekom šest mjeseci. Međutim, to je bila samo jedna studija, a rezultati nisu bili konačni. “Ako se konzumira u količinama koje se obično nalaze u obliku hrane ili umjerenim porcijama, općenito je siguran i hranjiv”, kaže Richard. Ipak, napominje da trudnice ili dojilje trebaju imati na umu da konzumacija veće količine celerovog ulja ili sjemenki može imati stimulativne učinke na maternicu, i zato se treba izbjegavati. Unatoč mogućim prednostima, važno je konzumirati sok od celera kao dio uravnotežene prehrane. Stručnjaci naglašavaju raznolikost u prehrani te preporučuju cijelo povrće kao optimalan izvor hranjivih tvari.