Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Samsung žestoko kažnjen! – “Obmanuli su kupce”

Nije rijedak slučaj da proizvođači pametnih telefona budu kažnjeni od strane vlada pojedinih zemalja zbog raznih stvari, naročito onih koji se odnose na antikonkurentsko ponašanje. Međutim, sada je Samsung u Australiji kažnjen zbog toga što je obmanuo kupce. O čemu je riječ?

Još 2019. godine, Australska komisija za zaštitu potrošača (ACCC) tužila je Samsung Australia na sudu zbog obmanjujućih reklama za vodootpornost njegovih telefona. Sada imamo epilog te tužbe.

Samsung je prije tri godine optužen od strane naprijed navedenog državnog tijela da je u svojim oglasima više puta reklamirao nekoliko svojih telefona iz Galaxy S, Galaxy A i Galaxy Note serija kao prikladne za korištenje u vodi, u bazenu i moru. Sada je australski sud naložio Samsungu Australia da plati 14 miliona AUD (oko 9,6 miliona dolara) kazne zbog „obmanjujućih reklama za svoje pametne telefone“.

U saopćenju ACCC-a izričito se spominje grupa Samsung telefona sa ocjenom IP68, uključujući Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 Edge, Samsung Galaxy A5 (2017), Samsung Galaxy A7 (2017), Samsung Galaxy S8, Samsung Galaxy S8 Plus i Samsung Galaxy Note 8. Svi ovi telefoni ilustrirani su za korištenju u bazenu i moru.

ACCC tvrdi da je 3,1 milion ovih telefona prodano u Australiji, a obmanjujući oglasi prikazivali su se između trećeg mjeseca 2016. godine i desetog mjeseca 2018. godine. ACCC navodi da su ti oglasi potaknuli korisnike da kupuju i koriste svoje uređaje kako je to prikazano u oglasima, poput snimanja selfija u okeanu itd.

Korisnici su nakon korištenja telefona kako je to prikazano u oglasima imali mnoge pritužbe na račun Samsunga, jer su navodno oštetili telefon zbog slane vode, a nekima su telefoni bili skroz uništeni. Oštećenja od vode nisu pokrivena garancijom, pa je dosta korisnika ostalo bez upotrebljivog telefona.

Bajtbox