Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Legenda izazvala novi rastistički skandal u Formuli 1: Hamiltona nazvao “malim crnim tipom”

[ad_1]

Pravi skandal desio se danas u Formuli 1, pošto je jedna od najvećih legendi auto-moto sporta Nelson Piquet imao rasistički ispad.

Piquet je nazvao Lewisa Hamiltona “malim crnim tipom”, prilikom prisjećanja incidenta iz prošle godine koji je Britanac imao s Maxom Verstappenom na Silverstoneu.

Mali crni tip je ubacio bolid i nije bilo načina da prođu obojica u tom uglu. Napravio je problem i s..bao Verstappena“, izjavio je Piquet.

Uslijedila je ekspresna reakcija vodstva Formule 1, koje se ogradilo od ovih riječi i osudilo Piqueta.

“Jezik diskriminacije i rasizma je neprihvatljiv u bilo kom obliku i nema mesta u društvu. Lewis je ambasador našeg sporta i zaslužuje poštovanje. Njegovi napori da poveća različitost i uključivost su lekcija za mnoge i nešto čemu smo posvećeni u Formuli 1”, navodi se u saopćenju.

Nakon izjave Piqueta reagovao je i Mercedes, koji “najoštrije osuđuje svaku rasističku uvredu”.

“ewis vodi naš sport u borbi protiv rasizma i on je pravi šampion različitosti na stazi i van nje”, poručuje njemački tim.

Inače, Piquet ima historiju kontroverznih izjava tokom profesionalne karijere. Javno je dovodio u pitanje seksualnost Ayrtona Senne i svog rivala je nazvao “taksistom iz Sao Paula”.

SCsport.ba