Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Appleov šef žestoko optužio Samsung – “Iritantni su i kopirali su našu tehnologiju”

Već je dugo poznat rivalitet Android proizvođača pametnih telefona, s jedne strane i Applea, proizvođača iPhonea i iOS-a, s druge strane. Naročito je taj rivalitet izražen između Applea i Samsunga, koji su najveći svjetski proizvođači pametnih telefona. Appleov šef marketinga sada je žestoko isprozivao Samsung i rekao da je južnokorejska kompanija praktično prekopirala iPhone.

Uskoro će stići dokumentarac uoči 15. godišnjice iPhonea. Dokumentarac govori o samom nastanku najpopularnijeg telefona na svijetu, njegovoj evoluciji, idejama itd. Film prikazuje intervjue s raznim osobama, između ostalih i sa Appleovim šefom marketinga Gregom Joswiakom, kao i Tonyjem Fadellom, koji je jedan od kreatora iPhonea, ali i sa korisnicima iPhonea.

U jednom dijelu intervjua spomenuti su i Android pametni telefoni s većim ekranima, koji su stigli prije 8-9 godina.

Joswiak je tako upitan o tome kako se osjeća u vezi uticaja Samsunga i drugih proizvođača Android pametnih telefona na tržištu. On je na to izjavio da je Samsung “iritantan” i optužio ih je da su loše kopirali Appleovu tehnologiju. On je naveo da je Samsung naprosto uzeo inovacije koje je kreirao Apple i da su napravili lošu kopiju samo s većim ekranom, te da ne može biti zadovoljan takvim razvojem događaja.

Ovdje se konkretno misli na 2013. godinu, kada je južnokorejski tehnološki div predstavio Samsung Galaxy S4, koji je stigao sa tada velikim ekranom od 5”. Pola godine prije Apple je predstavio iPhone 5, koji je bio direktni rival Galaxy S4 telefonu, ali sa znatno manjim ekranom i to onim od 4”. Upravo na ovo cilja Joswiak. Kasnije je Apple počeo s proizvodnjom iPhonea s većim ekranom, a poznato je i da su tužili Samsung zbog kršenja patenta na dizajn iPhonea.

Bajtbox