Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

iPhone 14 serija već prijeti da bude među najprodavanijim ikad

Appleova aktuelna iPhone 13 serija zabilježila je impresivne rezultate prodaje od samog dolaska na tržišta širom svijeta. Jedino iPhone 13 mini nije zabilježio očekivanu potražnju, što će rezultovati time da on ove godine neće dobiti nasljednika. iPhone 14 serija trebala bi stići u devetom mjesecu ove godine i već sada, najmanje dva mjeseca prije, Apple bilježi veliki broj narudžbi iPhone 14 modela od strane trgovaca.

Poznati analitičar Ming-Chi Kuo, na osnovu ankete koju je sam proveo, navodi da dobavljači i trgovci već naručuju velike količine iPhone 14 modela i da plaćaju znatno veće cijene za prve količine iPhone 14 modela, nego što je to bio slučaj prošle godine sa iPhone 13 modelima.

Kuo navodi da je ovakav porast potražnje za iPhone 14 serijom očekivan, jer trgovci žele osigurati dovoljnu količinu telefona u svojim trgovinama, kako se ne bi suočili s problemima koje su imali prošle godine sa iPhone 13 serijom. Ovi podaci se odnose na Kinu, koja postaje sve važnije tržište za Apple posljednjih godina. Podsjećamo da je početkom ove godine osvanuo jedan izvještaj po kojemu je Apple od predstavljanja iPhone 13 serije pa do početka ove godine, uglavnom, bio vodeći po broju prodatih telefona u Kini, uz povremena svrgavanja s trona od strane Vivo-a.

Najprodavaniji u Kini tokom prošle godine bio je iPhone 13, koji je činio čak 51% ukupne prodaje iPhone 13 modela u Kini, dok je na drugom mjestu iPhone 13 Pro Max sa 23%. iPhone 13 Pro činio je 21%, a iPhone 13 mini svega 5% ukupne prodaje tokom 2021. godine.

iPhone 14 serija uključivat će četiri modela i trebala bi donijeti veliki redizajn još od iPhonea X, predstavljenog 2017. godine.

Bajtbox