Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Ovo je navodno Xiaomijev automobil na fotografiji uživo

Kompanija Xiaomi doživjela je ogromnu popularnost širom svijeta, najviše zahvaljujući svojim pametnim telefonima. Pored njih, kineska kompanija proizvodi i masu drugih različitih proizvoda. Xiaomi je potvrdio da ulazi i na tržište električnih automobila i sada je navodno Xiaomijev testni automobil uhvaćen na fotografiji uživo.

Još početkom prošle godine iz Xiaomija su najavili ulazak na tržište električnih automobila, da bi krajem godine Xiaomi predstavio Xiaomi Automobile Technology Co., Ltd. Tada je ova kompanija registrovana u Pekingu sa kapitalom od 10 milijardi CNY (1,57 milijardi USD). Kompaniju Xiaomi Automobile Technology Co., Ltd vodi Lei Jun i ona ima preko 500 zaposlenika koji rade na istraživanju i razvoju. Xiaomi je naveo da su planovi Xiaomi Auto kompanije da izgrade tvornicu električnih vozila u dvije faze u zoni ekonomskog i tehnološkog razvoja Pekinga. Očekuje se da će godišnja proizvodnja ove tvornice biti 300.000 vozila, od čega će i prva i druga faza imati proizvodni kapacitet od po 150.000 vozila.

Danas je jedan leaker na kineskoj društvenoj mreži Weibo podijelio fotografiju uživo koja navodno prikazuje Xiaomijev testni automobil, što sugeriše na to da kompanija sve više napreduje kada je u pitanju razvoj svog električnog automobila.

Radi se o autonomnom automobilu, koji izgleda elegantno i posjeduje lidar senzor na krovu. Leaker napominje da se radi o testnom primjerku i moguće je da će se konačni dizajn automobila razlikovati. Također, moguće je i to da ovaj automobil zapravo automobil nekog drugog brenda, kojega Xiaomi služi za testiranje Lidar senzora, jer ne radi se o službenoj fotografiji.

Lidar senzor koji se nalazi na krovu automobila je ključna komponenta svakog autonomnog vozila. Lidar senzor je od velike važnosti za samo pozicioniranje vozila i sredine u kojoj se vozilo kreće, odnosno za interakciju između samog vozila i svih okolnih objekata, među kojima se vozilo kreće.

Očekuje se da će Xiaomi krenuti u masovnu proizvodnju svog električnog automobila u prvom kvartalu 2024. godine.

Bajtbox