Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Japanski znanstvenici tvrde: Želimo li živjeti na Mjesecu ili Marsu, moramo prvo razviti umjetnu gravitaciju

Japanski znanstvenici tvrde kako je nužno razviti ovakav model i u stvarnosti jer još uvijek ne poznajemo sve učinke koje život u niskoj ili nepostojećoj gravitaciji ima na ljudsko tijelo.

Želimo li nastaniti druge planete, poput Mjeseca ili Marsa, znanstvenici tvrde da ćemo morati razviti sustav umjetne gravitacije.

Stoga su se znanstvenici na Sveučilištu Kyoto uhvatili ukoštac upravo s tim problemom i u suradnji s tvrtkom Kajima Corporation napravili model potencijalne baze na Mjesecu s umjetnom gravitacijom. Model je predstavljen na konferenciji prošli tjedan, a podsjeća, u najboljem slučaju, na staklenu utopiju.

Kako su pojasnili, njihov se model temelji na mreži umjetne gravitacije. Model koji podsjeća na obrnuti stožac vrtio bi se oko svoje osi, a zahvaljujući centrifugalnoj sili stvarao bi gravitaciju kakvu poznajemo na Zemlji.

Nazvana “The Glass” (Staklo), ova cilindrična arhitektura trebala bi biti visoka oko 400 metara s radijusom od oko 100 metara, a okretala bi se oko svoje osi brzinom od 20 sekundi po rotaciji. To bi, objasnili su znanstvenici, proizvelo gravitaciju poput one na Zemlji u točki na kojoj je radijus najveći.

Sudeći po vizualizaciji koju su predstavili, “The Glass” bi, uz ljudske nastambe, imao i svojevrsna okomita jezera ili rijeke po kojima bi se moglo ploviti, a prikazali su i ptice te biljke koje bi živjele unutar te građevine. Zanimljivo, dodali su i sustav za transport “The Vehicle”, koji podsjeća na vlak, a koji bi se kretao s vanjske strane “The Glassa”.

Japanski znanstvenici tvrde kako je nužno razviti ovakav model i u stvarnosti jer još uvijek ne poznajemo sve učinke koje život u niskoj ili nepostojećoj gravitaciji ima na ljudsko tijelo. Podsjetimo samo na to da astronauti koji borave u svemiru s vremenom gube na mišićnoj i koštanoj masi.

Ovo je ključno za naše daljnje napredovanje u svemiru. Učinit ćemo sve da ovo istraživanje bude od velikog značaja za čovječanstvo, stoji u objavi za medije.

Centralna.ba