Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Regionalni teniski kompleks otvara se danas u Visokom, Novak Đoković u centru pažnje

[ad_1]

Regionalni centar za pripreme vrhunskih tenisera u parku Ravne 2 u Visokom svečano će biti otvoren danas.

Semir Osmanagić, direktor Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, istakao je da je ovo lijepa prilika da se najave dva važna događaja vezana za dva olimpijska sporta, tenisu i basketu 3×3.

U dogovoru gospodina Novaka Đokovića i mene prije stotinjak dana smo došli na ideju da u našem parku napravimo dva vrhunska terena sa tvrdom podlogom i šljakom“, rekao je Osmanagić.

Na teren će danas izaći četiri vrhunska tenisera – aktuelni osvajač Wimbledona Novak Đoković, zatim Slovenac Aljaz Bedene, Ivan Dodig i Aldin Šetkić, koji će igrati egzibicione mečeve na otvaranju kompleksa u Visokom.

Pored sportskog dijela, najavio je Osmanagić i bogat kulturni, umjetnički i zabavni program povodom otvaranja novoizgrađenog sportskog kompleksa. Današnji program počinje u 10 sati mečevima kadetskih reprezentacija, između Italije i Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije te Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

Dan kasnije, odnosno sutra u Visokom će drugi put biti održana manifestacija “NBA zvijezde za djecu bez roditelja, a Osmanagić je kazao da će Mirza Teletović, Jusuf Nurkić i Džanan Musa i ove godine učestvovati u programu u kojem će učestvovati i djeca iz sirotišta iz Sarajeva, Herceg Novog, Banja Luke, Mostara i Zenice.

Kroz ova dva događaja, naša Fondacija pokazuje i društvenu odgovornost. Krenuli smo kao arheološki projekat prije 17 godina, postali svjetski poznati, proširili se na naučni aspekt, ljekoviti aspekt, duhovni aspekt, sada i sportsko-rekreacijski aspekt. Dajemo drugačiji koncept života u harmoniji s prirodom i sportom, umjesto ovog što nam nude transhumanizam. Mi se vraćamo čovjeku, a sport je vrlo važan sastojak“, rekao je Osmanagić.

Osmanagić je kazao da je projekt prvobitno trebao koštati oko 200.000 KM, ali da je na kraju bio trostruko skuplji i da su ga realizirali bez pomoći bilo kojeg nivoa vlasti u BiH.

On je također kazao da će s ta dva događaja iz Visokog naredne sedmice svijetu biti poslane poruke zajedništva, mira i saradnje.

Ovo je događaj koji će odjeknuti u svijetu. Daleko će prevazići teniski i sportski aspekt. Ovo je priča koju ćemo gurati zajedno. Želimo da mlade privučemo tenisu, ali i drugim sportovima i da im vratimo entuzijazam“, rekao je Osmanagić.

SCsport.ba