Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Mokre li profesionalni plivači i vaterpolisti u bazen?

Prije svega bismo htjeli naglasiti da redakcija portala Klik.hr ne podržava uriniranje u bazenu – no svi smo ljudi i nekad se ne možemo boriti protiv svog tijela.

Nije slučajnost da osjetite potrebu za mokrenjem dok ste u vodi – pošto smo bića koja žive na kopnu, naše tijelo reagira kad uđemo u vodu. Za ovu pojavu je odgovoran psihološki efekt koji se zove imerzijska diureza.

Ono što se u ljudskom tijelu događa prilikom ulaska u vodu koja je hladnija od zraka je sužavanje krvnih žila. U tim se trenucima središnjim organima šalje dodatna krv, što tijelo shvaća kao preopterećenje tekućine, zbog čega tijelo javlja bubrezima da proizvode urin, dok vam vaš mozak govori da se ‘olakšate’.

No vratimo se na ključno pitanje – uriniraju li profesionalni plivači i vaterpolisti u bazen? Odgovorit ćemo izjavom koju smo našli na više portala i foruma:

“Postoje dvije vrste plivača/vaterpolista – oni koji mokre u bazen i oni koji lažu da ne mokre u bazen”.

Ista izreka vrijedi i za ronioce, no u njihovom se slučaju radi o mokrenju u ronilačko odijelo.

water-polo-3624026_1280

Nažalost nismo imali priliku razgovarati s profesionalnim sportašima na ovu temu, no internetski forumi su prepuni iskustava natjecateljskih plivača i vaterpolista od kojih svi tvrde da svi sportaši koji se bave sportovima u vodi mokre u bazen i da je to u potpunosti normalno.

Poznati news portal Business insider je napravio članak na ovu temu u kojem su zaključili da skoro 100% olimpijskih plivača mokri u bazen.

Ako mislite da to nije istina zato što biste vidjeli žuti trag, prevarili biste se. Prije svega, zbog traga koji plivači ostave na vodi lupanjem rukama, nogama i tijelom, čak i da im je urin snažne žute boje, ne biste ga vidjeli.

No profesionalnim sportašima – plivačima i vaterpolistima, urin nikad nije toliko žut jer uvijek moraju biti dobro hidratizirani. Također, većina njih navodi da obave nuždu prije utrke/utakmice upravo iz razloga da što manje mokre u bazen.

Kako onda kemikalije u bazenu ne pobojaju urin?

Djecu, no i odrasle se često plaši teorijama da nakon uriniranja u bazen, kemikalija u vodi reagira na mokraću te ona postane tamno plava ili ljubičasta, čime svi korisnici bazena znaju da ste urinirali te vas vjerojatno zaštitari izbace iz bazena.

Međutim, izvori iz prve ruke nam govore da nakon mokrenja u velik broj bazena u državi i regiji nikad nisu doživjeli takvu situaciju.

Ako vi jeste, javite nam se na našu Facebook stranicu te nas obavijestite o kojem se bazenu radi kako bismo mogli upozoriti ljude.

Centralna.ba