Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Počelo Svjetsko prvenstvo u atletici, Allyson Felix u zadnjoj utrci karijere osvojila rekordnu medalju

[ad_1]

Peruanka Kimberly Garcia Leon i Japanac Toshikazu Yamanishi u brzom hodanju na 20 kilometara, te Dominikanska Republika u štafeti 4 x 400 metara mješovito osvojile su prve tri zlatne medalje na Svjetskom atletskom prvenstvu u američkom Judžinu.

Amerikanka Allyson Felix (36) bronzom u štafeti osvojila je rekordnu devetnaestu medalju na SP, a ujedno i u svojoj zadnjoj utrci u karijeri.

Bila je na pobjedničkom postolju na osam SP i za jedno prvenstvo popravila rekord koji je prethodno dijelila s Kenijcem Ezekielom Kemboijem. Razmak između prve i posljednje medalje sada je 17 godina, a prije je bio 16 i u vlasništvu Španca Jesusa Angela Garcije u hodanju (1993.-2009.).

No, do zlata Felix nije mogla jer je Dominikanska Republika vodila gotovo cijelo vrijeme. U ciljnoj ravnini posljednje predaje Fiordalizu Cofil je prestigla Amerikanka Kennedy Simon i izazvala oduševljenje gledatelja.

Kada se činilo da će SAD osvojiti prvo zlato, neumoljiva Cofil je u posljednjim metrima osigurala pobjedu Dominikancima s 3:09.82. Ovo je drugo najbolje vrijeme u historiji, a svjetski rekord (3:09.34) postavio je SAD za zlato na prethodnom SP-u u Dohi 2019. godine. Femke Bol je izvanrednom završnicom osigurala srebro Nizozemskoj.

SCsport.ba