Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Pale cijene nafte na međunarodnim tržištima

CIJENE nafte pale su danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 105 dolara jer je među trgovcima ponovno prevladao strah da će usporavanje gospodarstva pogoditi naftnu potražnju, potisnuvši u drugi plan tijesnu opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokovima isporuke u rujnu nakon podneva bila niža za 1.62 dolara nego u vrijeme jučerašnjeg zatvaranja i iznosila je 104.65 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 5.11 dolara.

Na američkom se tržištu barelom s rokovima isporuke u kolovozu danas trgovalo po 1.87 dolara nižoj cijeni, od 100.73 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 5.01 dolar.

Aktivnije se u SAD-u danas trgovalo barelima s rokovima isporuke u rujnu, po 1.76 dolara nižoj cijeni, od 97.66 dolara.

Gazprom i klauzula o “višoj sili”

Tržišta je jučer uznemirila vijest da je ruski Gazprom minimalnog jednog kupca u Europi upozorio da zbog izvanrednih okolnosti možda neće moći podmiriti obaveze o isporukama plina, prema pismu u koje je Reuters dobio uvid.

Neimenovani izvor rekao je da je Gazprom aktivirao klauzulu o “višoj sili” zbog turbine za plinovod Sjeverni tok 1 koju je poslao njemačkom Siemensu na servis. Siemens je servis obavio u tvornici u Kanadi koja je, pak, blokirala povrat turbine jer je Gazpromu uvela sankcije.

Vijest je među trgovcima ponovno raspirila strahovanja od tijesne opskrbe koja su ove godine potencirale zapadne sankcije na rusku naftu i goriva zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Danas ih je nadjačalo upozorenje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da bi obustava isporuka ruskog plina u Europu izazvala pad gospodarstva u Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Italiji za pet posto. Cijene su pale s obzirom na to da pad aktivnosti znači i slabiju potražnju za naftom.

Biden posjetio Saudijsku Arabiju, najvećeg izvoznika nafte

Uteg cijenama bila su danas i očekivanja da će najnovija izvješća pokazati rast američkih zaliha u prošlom tjednu. Analitičari su u Reutersovoj anketi prognozirali da su zalihe sirove nafte i derivata vjerojatno porasle, a zalihe benzina pale.

Američki institut za naftu (API) objavit će izvješće tijekom dana, a vlada sutra.

Američki predsjednik Joe Biden posjetio je prošlog tjedna najvećeg izvoznika nafte Saudijsku Arabiju kako bi ishodio veću proizvodnju koja bi obuzdala cijene goriva. No dužnosnici Saudijske Arabije bili su neodređeni u izjavama o proizvodnji.

Saudijski ministar vanjskih poslova izjavio je u utorak da su problem kapaciteti za preradu, a ne nafta.

“Do danas nismo primijetili nestašicu nafte na tržištu. Nema dovoljno kapaciteta za preradu, što je također problem, pa moramo više ulagati u rafinerijske kapacitete”, rekao je novinarima u utorak u Tokiju princ Faisal bin Farhan Al Saud.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak stajao 108.76 dolara, što znači da je poskupio 4.37 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Centralna.ba