Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Izetbegović: Plan OHR-a je probni balon, jedna stvar u njemu je posebno opasna

U ispunjenoj sali Doma kulture u Gornjem Vakufu održana je tribina Stranke demokratske akcije, na kojoj se prisutnima obratio predsjednik Stranke Bakir Izetbegović, saopćeno je iz SDA.

Između ostalog, Izetbegović je govorio o najavama promjena Izbornog zakona koje planira nametnuti visoki predstavnik.

Govoreći u ulozi međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Izetbegović je istaknuo povremenu odlučnost koja je doprinijela napretku države, ali i pasivnost i loše pristupe.

– Novi plan OHR-a je očigledno probni balon. Ono što je u njemu najopasnije je uvođenje praga od tri posto, što bi značilo da manjinski narodi u određenim kantonima neće imati svoje predstavnike u Domu naroda FBiH. I onda se tu strane na snagu HDZ-a, omogući im se dominacija u Domu naroda FBiH. Još bi se SNSD-u povećala šansa da i oni dođu do kontrolnog paketa i da nam se naprave kliješta HDZ-SNSD u FBiH. Na taj način bi nam se navukla još jedna luđačka košulja. Slijedi snažan otpor tome, prije svega odredbi o pragu od tri posto – izjavio je Izetbegović.

Kada su u pitanju pozitivni aspekti predviđenih izmjena, Izetbegović je izdvojio uklanjanje postojećih mehanizama blokada na federalnom nivou. Ljevičarske stranke, dodao je, uvijek znaju šta neće, ali nemaju smjelosti da preuzmu odgovornost.

Vijest Izetbegović: Plan OHR-a je probni balon, jedna stvar u njemu je posebno opasna se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus