Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Google nije naučio na greškama – Pixel 6A ima veliki sigurnosni propust

Google je prošle godine predstavio svoju Pixel 6 seriju, tačnije Pixel 6 i Pixel 6 Pro. Ovi su se telefoni susretali s mnogim problemima. Neki od njih su riješeni, a neki ne. Početkom proljeća ove godine američka kompanija predstavila je Pixel 6a, najjeftiniji član Pixel 6 serije. Očekivalo se da će Pixel 6a stići bez velikih problema, te da je Google ispravio greške uočene na prethodna dva modela, ali nije dobro krenulo za Pixel 6a.

Pixel 6a usporeno se kreće ka kupcima, ali neki youtuberi su već došli do primjeraka ovog telefona, kako bi ga testirali. Ovaj telefon u Indiji će biti predstavljen 28.07.2022. godine, ali problem koji je uočen na testovima neće biti dobar uvod za ovaj događaj predstavljanja, jer je uočeno da Google Pixel 6a ima veliki sigurnosni propust.

Naime, indijski youtuberi GeekyRanjit i Beebom su uočili da Google Pixel 6a ima problem sa skenerom otiska prsta. Problem je potvrdio i poznati portal 91mobiles. U osnovi, Pixel 6A može se otključati sa bilo kojim prstom. Dakle, iako nije registrovan. Radi se o velikom sigurnosnom propustu i za sada nije jasno je li greška softverske ili hardverske prirode. Naravno, i za Google i za korisnike, ova prva opcija bila bi idealna, jer bi onda američka kompanija poslala nadogradnju koja bi ispravila ovaj problem.

Podsjećanja radi, cijena Google Pixel 6A telefona je 449 dolara. Telefon, između ostalog, ima OLED ekran dijagonale 6,1”, rezolucije 2400 x 1080 piksela, Tensor čip, dvije kamere na zadnjoj strani, 4410 mAh bateriju s podrškom za brzo punjenje od 18 W itd. Sve detalje o telefonu pročitajte OVDJE.

Bajtbox