Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Vozač Tesle koristivši autopilot usmrtio motociklistu

Motociklist u Draperu, Utah, pogonio je u nedjelju ujutro tako što je vozač Tesle, koji je zapravo koristio autopilot, udario u zadnji dio njegovog motocikla.

Teslin napredni sistem za pomoć u vožnji izazvao je novu nesreću i pažnju saveznih istražitelja Nacionalne uprave za sigurnost saobraćaja (NHTSA). Prema lokalnim izvještajima, incident se dogodio u nedjelju oko 01:00 na južnoj autocesti 15. Motociklist, koji nije identifikovan, vozio je prema jugu u blizini linije Salt Lake – Utah County, kada mu se sa zadnje strane približio Tesla automobil, koji ga je potom udario i na mjesto usmrtio.

Vozač Tesle, koji je ostao na mjestu događaja, obavijestio je lokalnu policiju da nije vidio motociklistu, ali da je svakako u vrijeme nesreće koristio autopilot. To su i potvrdili iz policije.

Ova nesreća posljednja je u nizu koja je dodana na NHTSA-in popis posebnih istraga nesreća, u kojim agencija prikuplja podatke o nesreći, mimo redovnih državnih organa. Agencija je posebno fokusirana na istragu nesreća koje su uzrokovane naprednim sistemom za pomoć pri vožnji, poput Teslinog autopilota i autonomnog načina vožnje.

Na ovoj listi trenutno se nalazi 48 nesreća, a čak 39 njih uključuje Tesline automobile. 19 ljudi, uključujući vozače, putnike, pješake i motocikliste, poginulo je u nesrećama u kojem je učestvovalo Tesla vozilo.

Tesla se tako nalazi na vrhu vladine liste nesreća koje se dogode tokom korištenja nekog načina vožnje koji pomaže vozaču pri vožnji, a za koje proizvođači automobila tvrde da vožnju čine sigurnijom. Tesla je znatno više zastupljena na tom popisu od ostalih kompanija, ali to je uveliko i zbog činjenice što prodaje dosta više ovih vozila u odnosu na ostale.

Pred NHTSA-om je ozbiljan posao istrage ovih nesreća i ispitivanja samog funkcionisanja načina vožnje koji pomažu vozaču pri vožnji.

Bajtbox