Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Trojka ključa u Općini Centar, je li otvoren put za smjenu Mandića?

Politički obračun u Općinskom vijeću Centar ne prestaje. Međutim, danas je prema svemu sudeći došlo do kulminacije. Naime, Narod i pravda kao dio Trojke iznio je ozbiljne optužbe na račun druge dvije članice koalicije, SDP BiH i Našu stranku.

Oni su u svom saopćenju naveli da se kaju što su pružili podršku načelniku ove općine Srđanu Mandiću te su poručili da on zajedno sa SDP-om i Našom strankom, nastavlja tamo gdje je stao bivši SDA-ov načelnik Nedžad Ajnadžić.

Nihad Uk, vijećnik Naše stranke za Raport je kazao kako ga je najviše pogodili posljedni postupak Naroda i Pravde.

“Danas na sjednici NiP je pokazao svoje drugo lice. Izašli su sa sjednice i time oborili kvorum. Nismo mogli usvojiti dnevni red i to me najviše pogodilo. S druge strane, šta će oni u budućnosti tražiti i hoće li tražiti opozive to je sada njihov problem. Mada, nadam se da će spustiti loptu i da će ove razmjerice unutar Trojke nestati te da će se vratiti na fabričke postavke. Nadam se da će se sjetiti onog što smo pričali u kampanji i da će nastaviti raditi”, kazao je Uk.

Smatra da je ključni problem zbog kojeg Trojka ne postoji unutar Općinskog vijeća Centra samo nedostatak komunikacije.

“Uistinu smatram da je nedostatak komunikacije suštinski problem. Možda se oko deset tačaka ne slažemo. S druge strane, mislim da ako ima dobre volje onda će se ova stvar što prije riješiti. Imamo ‘Sarajevski dogovor’, dakle okvirni dokument prema kojem se moramo voditi. Ponavljam da je jako neozbiljno izaći sa sjednice, kako se ne bi mogli dalje raspravljati i usvajati. Srđanu Mandiću pružamo apsolutnu podršku”, kazao je Uk.

Uk: Glavni problem je nedostatak komunikacije

O političkom obračunu u Centru za Raport je govorila i Belma Kapo, vijećnica SDP-a. Kako je kazala SDP ne želi da gubi vrijeme na trivijalne stvari.

“SDP od starta ima istu viziju, a to je da su naši partneri građani. Mi samo želimo da radimo na tome da se poboljša život stanovnika, a da ne gubimo vrijeme na trivijalne stvari. Mi nećemo tražiti opoziv načelnika Mandića jer smo zadovoljni i pratimo njegov rad. Puno bi bolje radio da nema botovanja i podmetanja, jednostavno bavimo se paušalnim osudama u Vijeću”, kazala je Kapo.

Narod i pravda su danas napustili sjednicu te su to obrazložili u svom saopćenju. Podsjetimo, oni su naveli kako u koordiniranom djelovanju vijećnici SDA, SDP-a i Naše stranke u Općinskom vijeću Centar Sarajevo, svojim glasanjem odbili uvrstiti u dnevni red 20. sjednice Općinskog vijeća Centar Sarajevo prijedlog Komisije za izbor i imenovanje, odnosno prijedlog Odluke o razrješenju sekretara Općinske izborne komisije. Pojasnili da je to razlog napuštanja sjednice.

Kapo: Radi se o pojedincima

“Vidjeli ste da su kolege iz NiP-a napustile sjednicu prije izglasavanja dnevnog reda. Nema potrebe da građani trpe zbog nekog imenovanja. Jutros smo dobili na samoj sjednici dio materijala o razrješavanju sekretarke OIK-a, te prijedlog za novog. Moram da kažem da nismo znali uopšte o kakvoj se osobi radi. Bili smo suzdržani jer smo tražili pojašnjenje. Sjednica je prekinuta jer nismo imali uvid o čemu se radi. SDP je opredjeljen ka građanima, oni su nam partneri. Naš cilj je da poboljšamo život građana. SDP-u je stalo do zajedništva Trojke. Ovdje se radi o pojedincima koji su ispali iz kolosjeka. Ne mogu pojedine stvari uništiti Trojku. Ovde je bio zapušten sistem, imamo dosta stvari sa kojim se susrećemo i sa komunalnim preduzećima, na koje ne možemo mi utjecati. Ti ljudi rade, ali očito nemaju dovoljno kapaciteta”, kazala je Kapo.

Kontaktirali smo i NiP-ovog Sejada Đozu. Nekon nekoliko poziva poslao nam je SMS poruku da će se javiti. Nije se javio.

Raport je još prije nekoliko sedmica najavio da će NiP najvjerovatnije krenuti u opoziv Mandića jer su nezadovoljni njegovim radom. Navodno je Mandićem nezadovoljan i predsjednik njegove matične stranke Edin Forto. Prema našim informacijama, NiP bi na poziciji načelnika volio predložiti Jasmina Ademovića, vijećnika u Centru, dopredsjedavajućeg u Gradskom vijeću Grada Sarajeva i sina Kemala Ademovića.

Raport.ba