Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Nevjerojatno otkriće ispod Antarktike! Pogledajte kakvu su impresivnu koloniju pronašli na gotovo neistraženom teritoriju

Antarktika ja jedno od najmanje istraženih područja na planetu, a posebice njezin podvodni teritorij. Istraživači su tako u Wendellovu moru pronašlo čudesnu koloniju od 60 milijuna riba. Riječ je o jedinstvenu području i o ekosistemu koji do sada nije bio poznat.

Vjeruje se da je riječ o najvećoj koloniji na svijetu, a čine ju takozvane ledene ribe. Ribe su gotovo prozirne jer nemaju crvena krvna zrca i opstaju na vrlo niskim temperaturama uz pomoć posebnog proteina protiv smrzavanja.

U veljači prošle godine njemački istraživači pronašli su slučajno ovu koloniju dok su istraživali morske dubine oko Antarktike.

Jedinstveno područje

“Nikada prije u 15 godina izučavanja okeana nisam vidio nešto slično. Nakon što smo ih uočili o tome smo obavijestili stručnjake koji poznaju ovakve vrste. Kazali su nam da je riječ o nečemu vrlo jedinstvenom”, rekao je istraživač njemačkog Instituta “Alfred Wegener”, Autun Purser.

Naknadnim proučavanjem ustanovljeno je kako je ova kolonija riba uistinu fascinantna. Profesor biologije na Univerzitetu Oregon, John Postlethwait, istaknuo je kako je riječ o iznenađujućem i značajnom otkriću. Kako je rekao, za njega je pronađena količina biomase najblaže rečeno neočekivana.

Istraživači su otkrili kako se kolonija nalazi na prostoru od 240 kilometara kvardatnih, a jedno gnijezdo se u prosjeku nalazi na tri kvadratna metra, dok svako od njih sadrži po 1.735 jaja.

Kako tvrdi Purser, prostor oko te kolonije je dva stupnjeva topliji od okolnog područja, zbog čega se da naslutiti da ove ribe privlači nešto toplija voda. Znanstvenici isto tako smatraju kako bi se ovaj jedinstveni ekosistem trebao proglasiti zaštićenim područjem.

Centralna.ba