Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

Jesu li bogata nalazišta litija u BiH prilika za gospodarski oporavak?

na kojima su odobrena istraživanja, ne samo litija već i bora, natrija, stroncija i kalija. Na lokaciji Kamenica, osim litija, moguća su nalazišta rubidija, titanija i nikla. Ta sela nalaze se tridesetak kilometara od Loznice u Srbiji, gdje Rio Tinto planira izgradnju rudnika litija.

Kemal Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli, još je prije tri godine, kada se aktualiziralo ovo pitanje, kazao kako litija ima u cijeloj BiH.

– Riječ je o nalazištima ne samo u Podrinju nego i cijeloj BiH. Fridrih Kacer, jedan od najznačajnijih geologa u BiH još u vrijeme Austro-Ugarske, rekao je: “BiH je zemlja iznimno bogata rudama i mineralima”. Geološka kartiranja Kada je u pitanju litij, ima ga i na području Domaljevca, Šamca, u dijelu središnje Bosne – kazao je tom prilikom Gutić.

Podsjetio je na činjenicu da tuzlanski fakultet još od 60-ih godina prošloga stoljeća radi geološka kartiranja kompletne BiH. – Posjedujemo sve podatke.

Znamo da su za litij u Podrinju zainteresirane neke njemačke kompanije – kaže Gutić. Komentirao je i kako istraživanje litija zahtijeva mnogo priprema, elaborata, studija ekonomske isplativosti, kao i suglasnost ekološke zajednice.

Proizvodni proces treba biti ekonomski opravdan. Mnogi poduzetnici zainteresirani za eksploataciju litija, nakon informiranja o tome što je sve potrebno za eksploataciju, odustanu od ulaganja.

Mnogo je izvjesnije da će se u eventualno rudarenje upustiti tvrtke iz inozemstva, kao što je to slučaj s rudnikom cinka, barita i olova u Varešu, gdje se s iskopima počinje već u ovoj godini.