Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Komšić: Izrael je uvažio argumentaciju probosanske strane

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozdravio je spremnost vlasti države Izrael da preispitaju stavove prema nekim od ključnih političkih pitanja u Bosni i Hercegovini.

“Očigledno je da su vlasti države Izrael dodatnom analizom i uzimajući u obzir argumentaciju koju je iznijela probosanska strana, stekle realniji uvid u političke prilike u Bosni i Hercegovini, naveo je Komšić.

To je, smatra on, “samo još jedan pokazatelj toga da iznijeti svoj stav o situaciji u svojoj državi, a koji nužno uvijek u potpunosti ne korespondira sa stavovima pojedinih zvaničnika među našim prijateljskim zemljama, ne znači iznijeti stav neprijateljstva prema nekoj državi”, kazao je Komšić te dodao da je pravo i istina na našoj stani.

U izraelskoj ambasadi u Tirani koja nerezidentno pokriva i BiH umjesto dosadašnjeg ambasadora Noaha Gala Gendlera postavljena je Galit Peleg.

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela u srijedu je ukorilo svog ambasadora u Albaniji, koji je odgovoran i za Bosnu i Hercegovinu, zbog njegovog uplitanja u unutrašnja pitanja te balkanske zemlje, objavio je izraelski “Haaretz”.

“Opomena je uslijedila dvije sedmice nakon što se pojavio memorandum, koji je procurio, u kojem ambasador podržava kontroverzni plan izborne reforme kojem se protivi lokalna vlada i podržavaju nacionalističke stranke”, piše izraelski list.

Raport.ba