Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Sarajevo bi za doček Nove godine moglo imati prihod od 22 miliona KM. Objašnjeno zašto je odabran bend Dubioza kolektiv

Sarajevo je tradicionalno prepoznato kao regionalni centar najbolje zabave i javnih dočeka Nove godine uz najveće muzičke zvijezde. Na dočeku Nove 2023. godine u Sarajevu nastupit će bend Dubioza kolektiv.

Press-konferencija najave dočeka Nove 2023. održana je u sarajevskoj Vijećnici, a prisutnim medijima obratili su se predsjednik Turističke zajednice KS Kenan Magoda, gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić, premijer KS Edin Forto, dopredsjedavajuća Gradskog vijeća Grada Sarajeva Mirela Džehverović i Maja Arslanagić Kalajdžić sa Ekonomskog instituta.

“Ulaganja u doček Nove godine, ma koliko ona bila visoka, vrate se višestruko. To pokazuje i analiza Ekonomskog instituta. Grad Sarajevo je rano počeo sa organizacijom i zato imamo priliku promovisati sami doček, kako u BiH, tako i u regionu”, kazala je Karić.

Ulogu dobrog domaćina i grada koji garantuje nezaboravan provod, kako je navedeno, ove godine namjeravaju opravdati spektakularnim nastupom grupe Dubioza kolektiv, koja bilježi izuzetnu slušanost i uspješne nastupe pred evropskom publikom i zasigurno je najbolji izvozni bh. muzički proizvod.

Turistička zajednica KS, koja nije budžetska organizacija, već prihode ostvaruje od boravišne takse i turističke članarine i za transparento trošenje sredstava odgovara turističkoj industriji, organizaciju javnog dočeka Nove godine prepoznaje kao “jedan od najznačajnijih događaja za koji moramo birati najbolje”.

“Najveći broj turista koji za doček Nove godine i uživanje u zimskim praznicima tradicionalno biraju Sarajevo dolazi iz susjednih zemalja i zemalja regije: Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Slovenija i Makedonija, gdje grupa Dubioza kolektiv uživa veliku popularnost i sigurno je najbolji izbor koji će privući regionalne turiste koji su nam ciljna skupina. Prema prosječnim pokazateljima, za novogodišnje praznike u KS-u očekujemo 15.000 turističkih noćenja, što je 30.000 KM naplaćene boravišne takse i između minimalno 15 i 22 miliona KM prihoda od turizma. U obzir treba uzeti da je svako četvrto radno mjesto u direktnoj vezi sa turizmom, što znači da će benefite osjetiti cijela turistička industrija i sve povezane djelatnosti. Nastavljamo hrabro i transparentno birati najbolje – Sarajevo će biti grad muzike, grad filma i grad najbolje zabave”, poručio je Kenan Magoda, predsjednik Turističke zajednice KS.

Danas je obrazložena ekonomska opravdanost organizacije javnog dočeka i sve pozitivne efekte po KS, a Karić je pojasnila pravni aspekt organizacijskog procesa i pozvala sve turiste i građane Sarajeva i BiH da uživaju u najboljoj novogodišnjoj zabavi.

Raport.ba