Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Trenutna situacija u Federalnom parlamentu: SDA i HDZ ne mogu sami formirati vladu

Na izborima za Parlament Federacije BiH, uprkos izuzetno lošoj izlaznosti, od samo nešto više pd 38 posto, nakon objavljenih rezultata sa nešto manje od 80 posto birališta, Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica (odnosno koalicija okupljena oko HDZ-a) nema prostu većinu potrebnu za formiranje Vlade FBiH.

Prema trenutnim trendovima, SDA i HDZ, višedecenijski partneri na svim nivoima vlasti, za formiranje Vlade FBiH trebat će pomoć barem još jedne stranke.

SDA ima trenutno najviše mandata, 28, dok HDZ i njegova koalicija imaju 17 manadata. To je u zbiru 45, a za formiranje Vlade FBiH treba najmanje 50 ruku.

Nakon ove dvije stranke, slijedi SDP BiH sa 15 zastupnika, dok DF ima 12. Narod i pravda prema trenutnoj situaciji imat će osam manadata, a Naša stranka pet. Zanimljivo je da stranke “Trojke” koje su protekle četiri godine (s jednogodišnjom pauzom vladale u Sarajevu) zajedno imaju isti broj manadata (28) u Parlamentu FBiH od SDA (28).

Narodni evropski savez za sada ima pet mandata, a Stranka za BiH četiri. HDZ 1990 za sada ima četiri manadata!

Biće zanimljivo vidjeti u kojim će stranka dvije najjače partije u Parlamentu tražiti partnera za formiranje Vlade FBiH, naravno, ukoliko ostane ovakav omjer od kraja brojanja glasačkih listića.

Dosadašnji partner vladajućeg dvojca u Federaciji, SBB još uvijek je ispod cenzusa. Trenutno imaju 2,8 posto glasova! Podsjećamo, u Zastupnički dom Parlamenta FBiH bira se ukupno 98 zastupnika.

Vijest Trenutna situacija u Federalnom parlamentu: SDA i HDZ ne mogu sami formirati vladu se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus