Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Uz Novalića, na američkoj crnoj listi završio i Slobodan Stanković

Pored premijera Federacije BiH Fadila Novalića, na američkoj crnoj listi završio je još jedan državljanin Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi na zvaničnoj stranici Američke ambasade u BiH, Slobodan Stanković, dugogodišnji vlasnik kompanije Integral inženjering A.D. Laktaši, također je na crnoj listi.

“Slobodan Stanković jedan je od najbogatijih ljudi u BiH i dugogodišnji je vlasnik kompanije Integral inženjering A.D. Laktaši (Integral), velike građevinske kompanije iz RS.

Stanković i njegova kompanija povezivane su sa korupcijom u građevinskom sektoru u kojem su Integralu dodjeljivani neki od najvećih projekata u RS zahvaljujući bliskosti sa rukovodstvom RS.

Veliki građevinski projekti često su dodjeljivani Stankoviću bez fer i otvorene konkurencije. Većina Stankovićevog bogatstva potiče iz javnih sredstava.

Stanković je također bivši vlasnik Alternativne televizije d.o.o. Banja Luka (ATV), medijske kuće koja je ranije uvrštena na listu i koja je pod ličnom kontrolom korumpiranog člana tročlanog Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, kojeg su SAD također ranije uvrstile na listu, a čija secesionistička retorika i djelovanje povezani sa RS prijete stabilnosti i podrivaju DPA. Stankovićeva kupovina ATV učinila je da ova medijska kuća pokaže jasnu pristrasnost Dodiku.

Kupovina i transformacija ATV pokazuju recipročnu prirodu Dodikovih korumpiranih odnosa jer Stankovićevo bogatstvo obezbjeđuje Dodiku bogatog i moćnog saveznika koji mu donosi političku korist.

Stanković je danas uvršten na listu u skladu sa Izvršnom odredbom 14033 jer je u materijalnom smislu pomagao, sponzorisao, ili osiguravao finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku ili sredstva ili usluge direktno, ili kao potporu Dodiku.

Kompanija Integral je danas uvrštena na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 jer je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovala ili se čini da je djelovala u ime Stankovića direktno ili indirektno.

Dodik je ranije uvršten na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 13219, koja je dopunjena Izvršnom uredbom 13304, jer je aktivno opstruirao i predstavljao značajan rizik aktivne opstrukcije DPA i u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u kršenju, ili zbog djela koja predstavljaju opstrukciju ili prijetnju provedbi DPA i zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u korupciji koja se odnosi na Zapadni Balkan.

ATV je ranije uvršena na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 jer je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovala ili se čini da je djelovala u ime Dodika direktno ili indirektno”, navodi se.

Vijest Uz Novalića, na američkoj crnoj listi završio i Slobodan Stanković se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus