Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Kako su na ovogodišnjim izborima prošli lideri političkih stranaka?

U žestokoj borbi za što veći broj glasova na ovim izborima vodili su i lideri političkih stranaka u našoj zemlji.

Kako su naveli iz Centralne izborne komisije obrađivanje glasačkih mjesta je pri kraju, te se već sada naziru i konačni rezultati koje su kandidati ostvarili.

Uskoro bi CIK trebao objaviti i ažurirane podatke.

Lideri stranaka su se takmičili na različitim nivoima.

Ukoliko se osvrnemo na nekoliko značajnih političkih partija u našoj zemlji, možemo kazati da lider HDZ-a BiH, Dragan Čović, ove godine nije bio niti na jednoj listi.

No, krenimo redom.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović bio je u utrci za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Prema trenutnim podacima, on je osvojio svega 187.380, što je značajno manje od njegovog protukandidata Denisa Bećirovića.

Nermin Nikšić, lider SDP-a BiH on je bio kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH. Po broju glasova nalazi se iza Saše Magazinovića, sa osvojenih 4.836 glasova.

Predsjednik Naroda i pravde, Elmedin Dino Konaković je na izborima za Parlament FBiH dobio 9.440 glasova.

Edin Forto, bio je nosilac liste Naše stranke za Skupštinu Kantona Sarajevo. Unutar stranke je osvojio i najveći broj glasova, a to je 7.926.

Iznenađenje na ovim izborima su i glasovi za Semira Efendića, lidera Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Naime, Efendić je bio nosilac liste za Skupštinu Kantona Sarajevo i on je osvojio najveći broj glasova od svih stranaka, a to je 14.755.

Mirsad Hadžikadić bio je utrci za člana Predsjedništva ispred Platforme za progres i osvojio je svega 25.945 glasova, što je znatno manje na glasove od prije četiri godine.

U utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH bio je Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte. Osvojio je 194.605 glasova i time pobjedio Borjanu Krišto (HDZ).

Kada govorimo o manjem bh. entitetu. Lider jedne od najvećih stranaka na tom području Milorad Dodik (SNSD) prema trenutnim podacima pobjedio je u utrci za predsjednika RS.

Prema trenutnim podacima osvojio je 268.635 glasova i time pobjedio Jelenu Trivić. To znači, ukoliko uporedimo ove podatke da je Dodik osvojio najviše glasova od ovih nabrojanih lidera.

Podsjetimo, Dodik je čovjke koji je u proteklih nekoliko mjeseci našao se na crnoj listi SAD.

Mirko Šarović, lider SDS-a bio je kandidat za člana Predsjedništva BiH iz RS. Prema podacima CIK-a imao je 203.265 glasova.

Raport.ba