Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Predsjedništvo SDA donijelo šest zaključaka: Ubljedljivi smo pobjednici izbora

“Predsjedništvo SDA pozdravlja izborne rezultate koje su Stranka i njeni kandidati ostvarili na svim nivoima vlasti. Unatoč agresivnim medijsko-propagandnim napadima kojima su bili izloženi predsjednik Izetbegović i Stranka u cjelini, neprincipijelnim udruživanjima političkih oponenata, ostvareni rezultat jedan je od najboljih koji su ikada postignuti”, saopštili su iz te stranke nakon sjednice održane danas.

U prvom zaključku je još i tvrdnja da je “SDA ubjedljivi pobjednik izbora i imat će najviše mandata u parlamentima na svim nivoima vlasti. Zadržan je, a u pojedinim kantonima popravljen rezultat iz 2018. godine, što je izuzetan uspjeh u okolnostima koje su proizvedene pandemijom, ekonomskom krizom i konstatnim blokadama”.

U drugom zaključku “Predsjedništvo SDA smatra da razgovore o formiranju vlasti na svim nivoima treba da vode pobjednici izbora i u tom kontekstu se zadužuju timovi SDA da pokrenu razgovore sa potencijalnim koalicionim partnerima”.

Također, “Predsjedništvo SDA smatra da izmjene Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH, koje je nametnuo Visoki predstavnik ne nude pravična i cjelovita rješenja, jer se njima ne implementiraju predsude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH”.

Kažu kako se “jednostranom implementacijom presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, Visoki predstavnik je izašao u susret isključivo zahtjevima HDZ-a i time cementirao njihovu poziciju omogućivši im da budu nezaobilazan faktor u vlasti na nivou države i entiteta Federacija BiH”.

U zaključku broj četiri, “Predsjedništvo SDA od Visokog predstavnika traži da tretira istinske, decenijama prisutne probleme u Bosni i Hercegovini, na prvom mjestu diskriminaciju u entitetu RS, te da u skladu s tim osigura simetrična i identična rješenja u oba bh. entiteta u pogledu nadležnosti i funkcija Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS, kao i predsjednika i potpredsjednika FBiH i RS. Trenutna rješenja dodatno diskriminiraju Bošnjake i Hrvate u entitetu RS, koji postepeno prestaju biti politički faktor u entitetu RS. Pozivamo OHR da eliminiše diskriminirajuća rješenja zbog kojih nakon implementacije izbornih rezultata Bošnjaci i Hrvati mogu doći u situaciju da izgube mehanizme zaštite vitalnog nacinalnog interesa u entitetu RS”.

Pod tačkom pet je zaključak prema kojem “Predsjedništvo SDA smatra da je posebno opasno mijenjati etnički raspored rukovodećih funkcija u entitetu Federacija BiH, a iz toga izuzeti funkcije predsjednika i premijera u entitetu RS, što je u direktnoj suprotnosti da sa odlukom Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. U entitetu FBiH predsjednik i premijer nametnutim amandmanima OHR-a ne smiju biti iz istog naroda, dok je u RS to omogućena praksa, koju bi Visoki predstavnik trebao promijeniti”.

Na kraju, u zaključku broj šest navodi se da “Predsjedništvo SDA smatra da je Visoki predstavnik propustio priliku da dovrši intervencije na Izborni zakon BiH koje se odnose na integritet izbornog procesa, a kojim bi se osiguralo elektronsko glasanje i spriječile izborne krađe. Pozivamo ga da to uradi”, stoji u saopštenju nakon održane sjednice Predsjedništva SDA.

Vijest Predsjedništvo SDA donijelo šest zaključaka: Ubljedljivi smo pobjednici izbora se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus