Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Preodac, nekada najljepše selo u Evropi, danas se bori za opstanak

Zahvaljujući novčanoj pomoći Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, suglasnosti Općinskog vijeća Bosansko Grahovo i pojedinačnim donacijama, saniran je dio stare Osnovne škole “Miloš Tica” i u njemu, na zavičajnom susretu, otvorene prostorije Mjesne zajednice Preodac. Bila je to prilika i za promociju monografije „Moj Preodac i Tičevo… rađali su velike ljude“, piše federalna.ba.

Prvi povratnici u Preodac došli su 1998. Uvjeti za život nikakvi, no, održala ih ljubav prema rodnom kraju.

„Otac me pet minuta prije svoje smrti zakleo da ne smijem napustiti svoju očevinu. Nisam je napustila niti ću je ikada napustiti“, kaže povratnica u Tičevo Lenka Dragičević Jagodić.

„Nema struje, puta, prevoza, doktora, nema ništa. Kad mi se sin vratio, pomoću vodenice napravio sam sebi mini centralu, imao svoje svjetlo“, priča povratnik u Preodac Dmitar Simidžija.

Struja je došla prije četiri godine, lakše se živi, no, glavni problem je i dalje tu.

„Put je osnov svega, komunikacija, ostalo se može. Ima se, možeš držati stoku, ali bez puta nema ništa“, ističe povratnik u Preodac Anđelko Trtić.

Svjestan je toga i čovjek koji je dao ličnu donaciju za uređenje i opstanak Mjesne zajednice Preodac. Sa saradnicima je izradio i dostavio projekt za izgradnju puta nadležnim ministarstvima na državnoj i federalnoj razini.

„Kako bi ovaj put preko Tičeva, desetak kilometara, u narednom periodu bio u prioritetu i da Kantonalne ceste iz Livna taj projekt, regionalni put 409, mogu ovim povratnicima da podare kako bi im bio lakši i jednostavniji život“, poručuje Dragan Salić, predsjednik Centra za razvoj i ekonomiku prirodnih resursa Bosansko Grahovo.

Preodac je nekada bio i općina, a zamalo je ove godine, s nekoliko pripadajućih sela, mogao nestati i kao mjesna zajednica. Mještani se nisu dali.

„Skupili smo sve papire i vratili je nazad. Predali smo sve u Općinu. Nije im bilo pravo, ali s naše mjesne zajednice općinski budžet se dobro puni, grad se snabdijeva vodom s naše mjesne zajednice. To je najbogatija mjesna zajednica u Bosanskom Grahovu, sva šuma, sva voda sve se od nas vuče“, ističe Vojka Benić, predsjednica Mjesne zajednice Preodac.

Gotovo uništeno u ratu, selo se polako vraća u normalne tokove života. Mještani se nadaju da će mu se vratiti stari sjaj, jer, podsjetimo 80-ih godina 20. stoljeća Preodac je proglašen najljepšim selom u Evropi.

Preodac

Preodac

Preodac

Preodac

Raport.ba