Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Nikšić nakon sastanka lidera opozicije: SDA kao koalicioni partner nije prihvatljiv

Nakon prvog postizbornog sastanaka Ujedinjene opozicije jasno je rečeno da SDA kao koalicioni partner nije prihvatljiv. Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je kazao da su “mešetari već krenuli da se u lobiranju s njima ne može takmičiti, ali da postoje drugi načini.”

“Ni s kim na osnovu broja mandata, broja ruku nećemo koalirati ili smo vlast koja će napraviti određen program ili ne. Naravno da se mora razgovarati i sa HDZ-om BiH. Mi sami ne možemo, moraju se prihvatiti neka druga poltička načela ali to su izazovi kojiu su pred nama i mi smo pokazali u KS, USK i TK, da se na programskim načelima može raditi iako postoje različite ideološke partije”, rekao je između ostalog Nikšić, javlja Federalna.ba.

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde (NiP) je kazao:

“Nikad nisam rekao najradije bi bez DF-a nego ja sam politički realista. Ja ne vjerujem da će se DF odvojiti od SDA, ako što ne vjerujem da će HDZ-u smetati DF i njihove ruke, jer oni danas imaju ruke DF-a u svojim vladama. Ja mislim da su to politička prepucavanja, ja sam pragmatik i realista. Da su im smetale ruke ne bi dosad pravili zajedničku vlast. Imaju isto pitanje otvoreno, pitanje otvoreno, pitanje člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Zašto je sad Sifet Podžić na poziciji ministra, zašto su za to glasali HDZ-ovi, u Domu naroda, dakle to je koalicija. Koalicija koja čvrsto i dobro funkcioniše, utemeljena na matematikama. Ovdje imate jednu dobru energiju, rekao sam DF ne vidim u vlasti, ne vjerujem da će se odvojiti od SDA, ageneralno nisu nužni. Isto sam top rekao nemam ništa protiv da budu tu sa nama, iako su nas jednom prevarili”, rekao je predsjednik NiP-a.

“Ovo je sad većina u federalnom parlamentu, ovdje je danas najjača politička komponenta, dodao je. “Dragan Čović je danas nezaobilazan faktor jer ga je takvim napravila SDA i DF. O detaljima će biti vremena, uvjetovat će se konceptom, onako kako smo ga mi dogovorili, sa jasnim ciljevima i vremenskim rokovima koji svi moraju poštovati. To su prioriteti”, kazao je Konaković.

Vijest Nikšić nakon sastanka lidera opozicije: SDA kao koalicioni partner nije prihvatljiv se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus